Hotel Indigo

Teksti: Kaisu Ravantti Kuvat: Mikael Lindén

Indigo-ketjun tarina alkoi Yhdysvalloissa vuonna 2004. Tällä hetkellä maailmalla on yli 50 Indigo-hotellia, joista kolmasosa sijaitsee Euroopassa. Toiset viisikymmentä hotellia on jo suunnitteilla.

Helsingin keskikaupungilla sijaitsevalle hotellille luonteva kohderyhmä ovat liike- ja vapaa-ajanmatkustajat. Tilojen sisustuksessa korostuu raikas ja moderni design, johon on haettu inspiraatiota ja vaikutteita lähiympäristöstä.

Uudet kasvot

5G1D2414Ilmarisen omistukseen Bulevardi 26 kiinteistö tuli loppuvuodesta 2011. Kiinteistöä tutkittiin erilaisiin käyttötarkoituksiin, mutta tilojen vapaa korkeus asetti omat haasteensa. Esimerkiksi asuntokäyttöön rakennusta ei olisi ollut yksinkertaista muuttaa:

Toimitilakäytössä suurin käyttäjäkysyntä kohdistui hotellitoimintaan, kertoo rakennuttajapäällikkö Niina Rajakoski Ilmarisesta:

Bulevardin puoleinen julkisivu on meidän ja muidenkin mielestä erittäin onnistunut. Julkisivu on myös oiva taidonnäyte yksittäisen henkilön käsityötaidoista. Tekijälle on myönnetty muun muassa Helsingin kaupungin rakentamisen ruusu.

Myös sisäpihan puoleinen rapattu julkisivu on yksinkertaisen kaunis. Kantakaupunkiin pitää hyväksyä ajallista kerroksellisuutta: tämä kohde on siitä erinomainen esimerkki.

Olemme Ilmarisessa tyytyväisiä lopputuotteeseen, ja siihen että paikalle tuli juuri hotelli, toteaa Rajakoski.

Helsinki-design

5G1D2243Hotel Indigo Helsinki Boulevardin pääsuunnittelijana toimi arkkitehti Sami Horto arkkitehtitoimisto Inter-Arch Oy:stä. Hotelli toteutti projektinjohtourakkana NCC Rakennus Oy.

Kahdeksankerroksisen hotellin tilaohjelmaan kuuluu 120 huonetta, joista 105 on deluxe-tason standard-huonetta, 14 on executive-huonetta ja yksi on Junior Suite.

Hotel Indigon kanssa avattiin kaksi ravintolaa täydentämään lähikortteleiden tarjontaa. Lobby Loungesta on runsas näkymä katuvilinään ja alakerran Boardroom-kokoustila mahduttaa kymmenisen henkeä palaveriin.

Tarjolla on myös kuntosali ja wellness-palveluita. Keskikaupungilla harvinaista herkkua on hotellin oma 40-paikkainen autotalli, jossa on sähköautojen latauspiste.

Arkkitehdit Soini & Horto Oy:n sisustussuunnittelija Markus Eskola oli merkittävässä roolissa hotellin ilmeen luomisessa. Huoneiden sisustukseen on löydetty inspiraatiota alueen hengestä ja design-saavutuksista. Katseenvangitsijoita ovat designereitten Linda Linko ja Pietari Posti suunnittelemat printtitapetit, jotka kuvaavat Helsinkiä muotoilun näkökulmasta.

Näemme mielellämme vaivaa, jotta naapurustoomme tutustuminen ja siitä nauttiminen olisi vaivatonta, myhäilee hotellinjohtaja Mikaela Pomrén.

Julkisivu uusiksi

Hotel Indigon kohdalla käytetty projektinjohtourakka-malli on toteutusmuotona yhteistoiminnallinen urakka, selittää työpäällikkö Juha Lamminen NCC Rakennus Oy:stä:

Projektinjohtourakka mahdollistaa rakentamisen aloittamisen aikaisemmin ja ratkaisujen tekemisen matkan varrella. Esimerkiksi detaljisuunnittelu ei tarvitse olla valmis kaikilta osin. Myös kalusteita ja pintamateriaaleja voidaan vapaammin vielä muokata. Projektinjohtourakka lyhentää kokonaistoteutukseen käytettävää aikaa.

5G1D2302NCC:n projektinjohtourakkaan kuului suunnittelun johtaminen. Tällä tavoin jo suunnittelun alkuvaiheessa saatiin urakoitsijan toteutettavuus- ja kustannustietämys mukaan suunnitteluprosessiin. Hotel Indigon kohdalla tämä näkyi erityisesti julkisivujen suunnittelussa: lupavaiheessa kehitettiin nopeassa tahdissa useita erilaisia vaihtoehtoja kaupunkikuvallisesti haastavan Bulevardin julkisivun toteuttamiseksi.

Löytyykö Helsingistä montaakaan kohdetta, jossa koko julkisivu on saatu poistaa ja tehdä uudestaan aivan erinäköiseksi? Kohteessa ei jäänyt kuin kantavat seinät ja laatasto pääosin entiseksi: kaikki muu purettiin pois, pohtii Juha Lamminen.

Työmaa Bulevardilla

Bulevardilla sijainneen työmaan logistiikka oli haasteellista:

Lähtökohtana oli se, että katua ei saada vuokrattua yhtään. Työturvallisuuden näkökulmasta työmaata ei olisi voinut toteuttaa tällaisista lähtökohdista. Onneksi tilanteeseen löydettiin ratkaisut ja saatiin säilytettyä niin pyöräilyreitti kuin jalankulkukin tyydyttävästi, lisää työpäällikkö Juha Lamminen NCC Rakennus Oy:stä.

Ahtaus aiheutti kuitenkin sen, että työmaalle ei saanut varastoida tavaroita kuin maksimissaan viikon tarpeisiin, jotta tilantarve saatiin minimoitua:

Työmaan eri alueille, kuten piha, katualue ja nosturi, laadittiin omat aikataulut varauslistoineen. Tämä aiheutti varsinkin alussa toimittajille ongelmia, kun ollaan totuttu tulemaan kyseisen päivän aikana milloin itselle sopii.

Työmaan eri vaiheille tehtiin tarkat toimintasuunnitelmat: esimerkiksi purkuvaihe aloitettiin julkisivujen sisäpinnoista, jotta piha-alue olisi muiden tekijöiden käytössä pitempään. Vasta sisäpintojen jälkeen purettiin katto ja julkisivu.

Erityisen tyytyväinen työpäällikkö Juha Lamminen oli projektin hyvään yhteishenkeen, ja siihen, miten Ilmarinen rakennuttajana ja Restel Oy hotellioperoijana ovat suhtautuneet kohteessa ilmenneisiin haasteisiin:

Tällaisissa kohteissa ei ikinä voida tietää tarkasti, mitä tulee vastaan. Yllätyksiä tulee varmasti. Sekä sisäpihan että katujulkisivun osalta kiinteistön uusi ilme sopii paikalleen taloriviin mielestäni jopa paremmin kuin entinen. Avoin tapa miettiä rakennukselle uusi käyttötarkoitus ja uusi elämä voi parhaimmillaan tuottaa aikaa kestävämmän ratkaisun, pohtii Lamminen.

Energiatehokas ja brändin-mukainen

Hotel Indigon arkkitehtisuunnittelusta vastannut Inter-Arch Oy ja pääsuunnittelija, arkkitehti Sami Horto tekivät ensimmäiset luonnokset hotellista kesällä 2012 NCC Rakennus Oy:n pyynnöstä. Tällöin tutkittiin toimiston soveltuvuutta hotellikäyttöön nopeilla tilankäyttökaavioilla.

5G1D2307Suunnittelumme palveli operaattorin tavoitetta tehdä korkealuokkainen brändi-hotelli huippupaikalle. Brändin-mukaisuus, brändin soveltaminen ja kehittäminen meidän kulttuuriimme ja tietysti julkisivun suunnittelun haastavat lähtökohdat leimasivat suunnittelun arvoja, hahmottelee Sami Horto:

Arkkitehtitoimisto vastasi hotellin pää-, arkkitehti- ja sisustussuunnittelusta, ja koko hankkeen suunnittelu toteutettiin tietomallintamalla.

Haastavinta henkilökohtaisesti oli uuden julkisivun suunnittelu Bulevardille kahden täysin erityyppisen rakennuksen väliin, toteaa Sami Horto:

Keskinäinen kommunikaatio eri suunnittelualojen välillä oli mutkatonta ja jokapäiväistä. Suunnittelijamme toimivat yhtenä suurena tiiminä. Arkkitehtuurin ja sisustuksen välistä rajaa on vaikea vetää.

Uudesta hotellikiinteistöstä rakennettiin erittäin energiatehokas ja sille tullaan hakemaan kansainvälistä LEED-ympäristöluokitusta:

Koska ilmastomuutoksen torjunta ja energiatehokkuus ovat edelleen meille tärkeitä arvoja, olemme ylpeitä tästä, painottaa pääsuunnittelijana toiminut Sami Horto.

Tuttu ongelma

Kiinteistöstä jäi purkutöiden jälkeen ainoastaan vuonna 1969 valmistunut paikallavalettu palkki-pilarirunko. Paloturvallisuus ja äänieristys ovat huomattavasti eri asemassa toimistokäytössä olevassa rakennuksessa kuin hotellikiinteistössä. Uudistuksessa näkyvien julkisivujen alle asennettiin termorankaelementti.

Vanhan purkaminen oli välttämätöntä myös nykyaikaisen talotekniikan mahduttamiseksi rakennukseen. Runkoakin jouduttiin jossain määrin purkamaan, jotta voitiin valaa uusia holvipalkkeja tukemaan katolle sijoitettavaa IV-konehuonetta, kertoo RI Perttu Virtanen rakennesuunnittelusta vastanneesta A-Insinöörit Suunnittelu Oy.stä.

Paloturvallisuuden vuoksi rst-pellitetyt savunpoistokanavat johdettiin maaperän kautta. Asuinhuoneiden lämmitys ja jäähdytys järjestettiin kattopaneelien avulla.

Rakennuksen runkojärjestelmä ja itse rakentaminen olemassa olevassa kaupunkiympäristössä toi työlle omat haasteensa, mutta kaikista niistä selvittiin erinomaisen yhteistyön avulla, vahvistaa NCC Rakennus Oy:n vastaava mestari Vesa J. Karttunen.

Kuule miten voit kasvattaa rakennusalan myyntiäsi ja markkinoida tehokkaammin palveluidemme avulla

Antamalla yhteystietosi voimme olla sinuun yhteydessä tuotteisiimme liittyen. Lue lisää tietosuojasta tästä.