Viimeisimmät julkaisut

Hiukkavaaran monitoimitalo

Oulu ennakoi Hiukkavaarassa

Oulun kaupunki on rakennuttanut ja avannut huljakkaan monitoimitalon metsään entiselle kasarmialueelle Hiukkavaaraan. Katse on tulevaisuudessa: asukasluku nousee 20 000:een ja Hiukkavaarasta tulee Pohjois-Suomen suurin lähiö.

Teksti: Pasi Puuperä Kuvat: Timo Lindholm

Uuden monitoimitalon pihalta ei näe yhtään asuinrakennusta. Oulun tilakeskuksen johtaja Jouko Leskinen perusteleekin hanketta ennakoinnilla.

– Yleensähän lähiöt rakennetaan niin, että ensin muuttavat asukkaat ja sitten vasta palvelut. Päätimme toimia toisin, koska alueella asuu jo paljon omakotiasukkaita, jotka tarvitsevat palveluita. Pientalorakentaminen on jatkunut jo neljä vuotta, ja tontit ovat Oulun halvimpia.

Monitoimitaloa vastapäätä on jo myönnetty ensimmäinen rakennuslupa 8-kerroksiselle kerrostalolle, ja myös supermarketille on kaavoitettu tontti. Monitoimitalon ympäristöstä on tarkoitus muodostaa tulevan Suur-Hiukkavaaran keskusta.

Monitoimitalossa on nykyisen opetussuunnitelman mukainen, täydessä vahvuudessaan 700-paikkainen avoin peruskoulu. Lisäksi rakennukseen asettuvat päiväkoti ja esiopetus, koulukirjasto, liikuntasali ja nuorisotoimintaa. Alueen asukkaat sekä kansalaisopisto voivat käyttää tiloja kulttuuria ja liikuntaa varten. Kaupunki on rakentanut talon läheisyyteen kaksi jalkapallokenttää, ja suunnitelmissa ovat liikuntahalli ja uimahalli.

Toteutus allianssina

Hiukkavaaran monitoimitalon kustannusarvio oli 20,5 miljoonaa euroa, ja siinä pysyttiin. Rakennusneliöitä on 11 502 ja kuutioita 61 050. Rakentaminen alkoi huhtikuussa 2016, ja pihatöineen
työmaa kesti 17 kuukautta.

Monitoimitalo on rakennettu allianssimallilla: rakentamisen eri osapuolet sitoutuvat yhteisiin tavoitteisiin ja pelaavat avoimin kortein tavoitteena yhteinen kokonaishyöty. Oulu valitsi arkkitehtikilpailuun kolme ryhmittymää, jotka kaikki olivat valinneet yhteiskumppaninsa etukäteen. Kilpailun voitti Arkkitehtitoimisto Lukkaroisen, WSP Finlandin, Sweco Talotekniikan, Are Oy:n ja Lemminkäinen Talo Oy:n muodostama konsortio.

– Perusratkaisussa betonielementtirakenteisen ja syvärunkoisen rakennuksen läpäisee polveileva aula, jonka varrelle sijoitettiin kaikki toiminnot ilman käytäviä. Tilat avautuvat keskeiseen aulaan puu-lasiseinien välityksellä. Talon koko toiminta on nähtävissä keskusaulasta. Rakennus on syvärunkoinen ja ulkovaippaa on vähän, mutta silti tilat ovat valoisia, pääarkkitehti Joona Koskelo Lukkaroiselta toteaa.

– Kilpailuohjelman tavoitteiden mukaisesti lähdettiin suunnittelemaan rakennusta, joka on Hiukkavaaran kaupunginosan tärkein julkinen, toiminnallisesti korkeatasoinen ja keskustan identiteettiä vahvistava rakennus. Lisäksi vaadittiin kokonaistaloudellisuutta, kestävyyttä, ekologisuutta, monikäyttöisyyttä ja joustavuutta. Luonnosvaiheessa näytti, että kustannukset ylittyvät, mutta niihin löydettiin ratkaisut, jotka eivät heikentäneet rakennuksen toimivuutta ja arkkitehtuuria, Koskelo kertoo.

Rakennus on liitetty Oulun kaukolämpöverkkoon, ja monitoimitalon katolle on varattu tilaa aurinkopaneeleille. Akustiikkaan erityistä huomiota

– Avoimista oppimistiloista haluttiin mahdollisimman muuntojoustavia. Kiintokalusteista suunniteltiin monikäyttöisiä ja irtokalusteista helposti liikuteltavia. Oppimissoluista tehtiin viihtyisiä ja turvallisia oppimisympäristöjä, joista löytyy myös rauhallisen oppimisen soppeja, Lukkaroisen sisustusarkkitehti Anna Ervasti-Gussander kertoo.

Akustiikka on aina ongelma avoimissa oppimistiloissa. Suunnitteluun osallistui alusta lähtien akustiikkasuunnittelija Jaana Jokitulppo A-insinööreistä.

– Äänen pitää kuulua mutta ei liian hyvin, koska siellä on niin paljon eri opetustilanteita. Yhtä aikaa saatetaan opettaa jopa 200:aa oppilasta, mutta tila pitää voida jakaa jopa kymmenelle pienryhmälle, allianssikonsortion projektipäällikkönä toiminut Matti Simi Lemminkäinen Talo Oy:stä sanoo.

Hiukkavaarassa akustiikka testattiin käytännössä. Keväällä järjestettiin todellinen toimivuustesti, jossa olivat mukana opettajat ja 120 oppilasta. Lisäksi järjestettiin kysely oppilaille ja opettajille.

– Akustiikka toimi kuten oli ajateltukin, ja mielenkiinnolla odotan, mikä on käyttäjien näkemys vuoden päästä, Simi toteaa.

Materiaalivalinnat mietittiin tarkasti. Tiloja voidaan tarvittaessa jakaa verhoilla ja irtokalusteilla.

– Lähtökohtana oli kilpailutyö, jossa esiintyivät materiaaleina puu ja betoni yhdistettynä kirkkaisiin tehosteväreihin. Sisällä toteutus näkyy pääaulan rimoituksessa ja tehosteväreissä, jotka jatkuvat ympärillä oleviin oppimissoluihin. Sisustuksessa on pyritty siihen, että se on linjassa muun arkkitehtuurin kanssa, Ervasti-Gussander kertoo.

Hankepäällikkö Juha Kaisanlahti korostaa monitoimitalon merkitystä Hiukkavaaran keskuksena, vaikka tulevaisuudessa lienee tarvetta toisellekin monitoimitalolle.

– Rakennuksen pääaulassa on maailmankuulun valotaiteilijan Tapio Roseniuksen suunnittelema valotaideteos, joka myötäilee päivän kiertoa. Teos ulottuu myös pihaalueelle, torille, mitä varten on jo pystytetty pylväät. Aulassa valo virtaa ikään kuin kanjonin läpi. Ideana on, että tämä valaistus liitettäisiin myös tulevaisuudessa kauppakaduille, jolloin ei jäätäisi pelkkien mainosvalojen varaan.

Hiukkavaaran monitoimitalo, Oulu
Bruttoala: 11 500 neliötä
Rakennuttaja: Liikelaitos Oulun Tilakeskus
Arkkitehti: Arkkitehtitoimisto Lukkaroinen Oy
Rakennesuunnittelu: WSP Finland Oy
LVIS-suunnittelu: Sweco Talotekniikka Oy
Rakennusurakointi: Lemminkäinen Talo Oy
LVIS-urakointi: Are Oy

 

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail