Kuvat: Arkkitehtitoimisto Lahdelma & Mahlamäki

Helsingin Kaupunkiympäristötalon tate-dataa kerätään jo rakennusvaiheessa

Helsingin kaupungin kaupunkiympäristön toimialan käyttöön tulevassa Kaupunkiympäristötalossa Kalasatamassa otetaan käyttöön Schneider Electricin EcoStruxure-ratkaisu, jonka tarkoituksena on jo rakennusaikana  kerätä ja analysoida tietoa sekä poistaa piiloenergiakustannuksia.

Kuvat: Arkkitehtitoimisto Lahdelma & Mahlamäki

– Rakennusvaiheessa kerättävän tiedon avulla pyritään vaikuttamaan toiminnallisuuksien järkeistämiseen ja annetaan kerätyn datan pohjalta parannusehdotuksia. Säätöjä voidaan siis tehdä jo ennen kuin rakennus on valmis,  Schneider Electricin Sales Manager Reijo Kortejärvi sanoo.

Kaupunkiympäristötalon on tarkoitus valmistua keväällä 2020. Schneider Electric pääsee aloittamaan omat asennustyönsä paikan päällä loppukeväästä 2019 ja ne jatkuvat rakennuksen valmistumiseen asti.

Schneider Electricin ohjelmisto seuraa rakennukseen asennettuja laitteistoja ympäri vuorokauden. Tekoäly analysoi poikkeamia ja antaa niiden perusteella toimenpide-ehdotuksia laitteiden säätöön.

– Suurin hyöty on kiinteistön energiatehokkuudelle. Järjestelmä esimerkiksi estää samanaikaisen lämmityksen ja viilennyksen, ottaa huomioon sääennusteen sekä reagoi nopeasti energian kysyntään alueella. Kun talo valmistuu, analysointipalveluun on kytketty mukaan satoja laitteita. Esimerkiksi ilmanvaihtolaitteita on talossa peräti 43 kappaletta, Kortejärvi sanoo.

Kaupunkiympäristötalon pääurakoitsijana toimii Skanska. Talotekniikkakoordinaattori Lauri Rantala näkee Schneider Electricin tuovan hankkeeseen täysin uudenlaista osaamista älykkäistä rakennuksista.

– Emme ole aiemmin keränneet näin mittavissa määrin yhteistyössä automaatiourakoitsijan kanssa vastaavaa rakennusaikaista dataa kiinteistöistä. Saimme Schneider Electricin asiantuntijoilta jo tarjousvaiheessa ideoita siitä, miten voimme tehdä sekä rakennusaikana että valmiin rakennuksen osalta mahdollisimman kustannustehokkaita ja käyttäjäystävällisiä ratkaisuja.

– Schneiderin automaatiojärjestelmä sekä sen datankeräys ja -käsittelyjärjestelmä tukee ison ja teknisiltä vaatimuksiltaan korkeaa tasoa olevan kohteemme mittavaa käyttöönottoprosessia. Tärkeintä käyttöönottovaiheessa on varmistaa prosessien oikea toiminta sekä virittää talotekniikan prosessit huippuunsa. Samalla karsitaan mahdolliset epäedulliset toimintamallit pois, sillä nämä voivat pahimmillaan aiheuttaa tarpeetonta energiankulutusta tai laitteistojen ennenaikaista kulumista. Schneiderin Building Advisor -palvelu myös nopeuttaa ja selkeyttää reagointia mahdollisiin takuuaikana esiintyviin teknisiin häiriöihin, Rantala toteaa.

Uuden kiinteistönhallintajärjestelmän ja sen laajennusten avulla pyritään tehokkaaseen kysynnänjoustoon, jossa automaation avulla lämpöä, valaistusta ja ilmanvaihtoa säädetään niin, että tarvittaessa voidaan alentaa kiinteistön energiankulutusta esimerkiksi kulutuspiikkien aikana.

– Kaupunkiympäristötalosta on tulossa mielenkiintoinen ja tasokas uudisrakennus, jossa myös kiinteistötekniikan osalta tavoitellaan muuntojoustavia ja tehokkaita toimitiloja. Henkilöstön työpisteisiin tulee esimerkiksi 60–70 päätelaitetta, joiden avulla voi hallita oman työpisteen olosuhteita, kuten lämpötilaa, valaistusta ja ilmanvaihtoa, Reijo Kortejärvi sanoo.

Kaupunkiympäristötalon sisäilmaston laatutasona noudatetaan S2-luokkaa, ja kohde sertifioidaan BREEAM-ympäristöluokituksen mukaisesti tavoitteena luokka Excellent.

Kaupunkiympäristötalo

  • seitsemän maanpäällistä kerrosta ja yksi maanalainen kerros
  • rakennukseen tulee noin 1 100 työpistettä, joita käyttää noin 1 500 työntekijää
  • lisäksi asiakaspalvelu-, kokous-, tapahtuma- ja näyttelytiloja sekä ravintola
  • maanalaisessa kerroksessa on 75 autopaikkaa ja 500 polkupyöräpaikkaa