Yleiskuva Laakson alueesta, kuva: Helsingin kaupunki

Granlundille Laakson yhteissairaalan talotekniikka-, energia- ja elinkaarisuunnittelu

Laakson yhteissairaala on Laakson sairaala-alueelle toteutettava Helsingin kaupungin ja Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (HUS) yhteinen psykiatrinen ja somaattinen sairaala. Yhteensä hankkeen laajuus tulee olemaan noin 150 000 bruttoneliötä. Hanke käsittää uudisrakentamista ja säilytettävien nykyisten sairaalarakennusten muutos- ja peruskorjaustöitä sekä hankkeeseen liittyviä aluerakentamisen töitä.  Laajuus tarkentuu hankesuunnittelun yhteydessä.

Yleiskuva Laakson alueesta, kuva: Helsingin kaupunki

Laakson yhteissairaalahankkeen kokonaiskustannukseksi on tarveselvitysvaiheessa käytettävissä olleen tiedon perusteella arvioitu noin 670‒700 miljoonaa euroa. Sairaalahankkeen arkkitehtisuunnittelusta vastaa arkkitehtiryhmittymä Laakson LATU, johon kuuluvat AW2-Arkkitehdit Oy, Arkkitehtitoimisto Lukkaroinen Oy, Arkkitehtitoimisto Tähti-Set Oy ja UKI Arkkitehdit Oy.

”Laakson yhteissairaalahankkeessa yhdistyvät uudella tavalla somaattisen perusterveydenhuollon sekä laaja-alaisen psykiatrisen hoidon palvelut. Sairaalasta suunnitellaan yhtenäinen kokonaisuus, joka mahdollistaa merkittävien toiminnallisten synergioiden hyödyntämisen. Laakson sairaala-alueelle on tavoitteena sijoittaa yhteensä noin 900 sairaansijaa”, sanoo Helsingin kaupungin hankesuunnittelupäällikkö Erja Erra.

”Sairaala sijoittuu lähelle Meilahden sairaalan kampusta, tiiviiseen kaupunkirakenteeseen osaksi maakunnallisesti arvokkaita Helsingin kivikaupungin ja Keskuspuiston kulttuuriympäristöjä. Suunnittelussa ja toteutuksessa korostuvat uuden toimintakonseptin ja toiminnan kehittämisen ohessa laajasti siis myös rakentamisen erilaiset laadulliset ja kaupunkikuvalliset tavoitteet”.

”Laakson sairaala on mielenkiintoinen ja haastava hanke talotekniikan näkökulmasta jo pelkästään hankekoon takia. Granlund on ainoa toimisto Suomessa, jolta löytyy riittävät resurssit yksinään vastata näin mittavan hankkeen taloteknisestä suunnittelusta. Suunnittelussa tullaan painottamaan erityisesti turvallisuutta, energiatehokkuutta ja kiertotaloutta sekä erilaisia digitaalisia ratkaisuja. Sairaalaosastojen suunnittelussa huomioidaan erityisesti tilojen muuntojoustavuutta, kuten jaettavuutta ja yhdistettävyyttä sekä sopivuutta sairaalan eri toimintojen tarpeisiin”, kertoo Granlund Oy:n sairaalaliiketoiminnan johtaja Jukka Vasara.

Sopimus sisältää koko hankkeen taloteknisen suunnittelun, jonka tilaukset tehdään vaiheittain. Nyt allekirjoitettu tilaus koskee hankesuunnittelun ensimmäistä vaihetta, joka valmistuu kevään 2019 aikana. Hanke toteutetaan useina erillisprojekteina, jotka kaikki valmistuvat alustavan aikataulun mukaisesti vuoden 2025 jälkeen.

”Tilaaja odottaa saavansa hankkeessa innovatiivisia ja kustannustehokkaita taloteknisiä suunnitteluratkaisuja, joissa on otettu huomioon ilmastonmuutosta ehkäiseviä ja energiatehokkuutta parantavia asioita. Olemme saaneet osaavan suunnitteluryhmän, joiden kanssa olemme aiemminkin onnistuneet toteuttamaan meille tärkeitä arvoja ja toiminnan tarpeita palvelevia tiloja”, toteaa HUS Tilakeskuksen kiinteistöjohtaja Vesa Vainiotalo.