Fredriksberg A -toimistorakennus

[Best_Wordpress_Gallery id=”143″ gal_title=”Fredriksberg A”]

Teksti Jari Peltoranta | Kuvat Mikael Lindén

Konepajan alue kuuluu Helsingin kaupungin kasvustrategiaan keskustan laajenemisalueena. Pasilan ja Vallilan alueen työpaikkojen ja asumisen kehitystä kannustetaan, ja alue on pian pienen kaupungin kokoinen 30 000 asukkaan ja 50 000 työpaikan tavoitteellaan.

Vanhan konepaja-alueen yli satavuotiaita rakennuksia myös suojellaan osana kaupunkikuvaa. Alueelle tulee sekä vanhaa että uutta rakennuskantaa, mikä tekee siitä visuaalisesti rikkaan. Uusi rakennuskanta liittyy julkisivuiltaan vanhaan rakennuskantaan.

– Tämä hanke keskustelee alueen kanssa hyvin, Helsingin kaupungin projektijohtaja Niina Puumalainen totesi Fredriksbergin harjannostajaistilaisuudessa.

Kaupunki on luottanut Fredriksbergin hankkeeseen niin paljon, että valitsi sen edustamaan Suomea EU:n lääkevirastokilpailuun.

Fredriksbergin toimistokokonaisuus tulee muodostumaan neljästä toisiinsa kytketystä toimistotalosta, jotka rakennetaan vaiheittain. Rakennukset muodostavat yhden kokonaisuuden kaupunkikuvallisesti. Rakennuksilla on sama punatiilinen julkisivumateriaali, ja ne ovat saman tyylisiä ensimmäisen vaiheen kanssa.

Asemakaava määrittää, että Fredriksbergin rakennukset eivät saa nousta korkeammalle kuin naapurirakennukset. Nyt rakennukset muodostavat kuin portin suhteessa Sturenkatuun.

Fredriksbergin kokonaisuuden valmistuessa se tarjoaa noin 31 000 neliötä vuokrattavia liike- ja toimistotiloja. Tämä tarkoittaa käytännössä työpisteitä noin 2500 henkilölle.

Kaikin tavoin kestävä

– Fredriksberg on urbaani toimisto ja kaupunkitalo osana kaupunkikeskustaa. Kiinteistöön liittyvä palvelukirjo on paljon laajempi kuin jossakin kehätien itsenäisessä ja erillisessä business-parkissa, painottaa kohteen pääsuunnittelijana toiminut arkkitehti Antti-Matti Siikala Arkkitehtitoimisto SARC Oy:stä.

Rakennuksen julkisivuissa on käytetty paikalla muurattua punatiiltä, jossa on huomattavan suuret ikkuna-aukotukset. Auringon tuottamat lämpökuormat hallitaan lähtökohtaisesti ikkunarakenteiden ja auringonsuojakalvojen avulla. Häikäisyä tasataan säleverhojen avulla.

– Rakennuskokonaisuus on suunniteltu ja tehty kestämään aikaa sekä teknisesti että arkkitehtonisesti. Kun tuollaiseen paikkaan tehdään, niin sen pitää olla kaikin tavoin kestävä rakennus, Siikala sanoo.

Rakennus on pääosin pilari-palkki -runkoinen teräsbetonipilareineen ja WQ-teräspalkkeineen. Holvit tehtiin ontelolaatoista. Jäykistävinä rakenteina ovat porras- ja hissikuilujen teräsbetoniseinät.

– Pysäköintihalli on pohjaveden pinnan alapuolella, minkä vuoksi kellarin rakenteet tehtiin vedenpaine-eristettyinä. Kellarin lattian alle tehtiin vielä kasuuni LVI-kaivoille ja -pumppaamoille, kohteen rakennesuunnittelijana toiminut Kimmo Kryssi Optiplan Oy:stä kertoo.

Breeam Excellent -tasoa

Fredriksbergistä tehdään ekologinen toimistorakennus, jolle tavoitellaan Excellent-tason Breeam-ympäristösertifikaattia.

– Excellent-tason sertifikaatilla on hyvin korkeat vaatimukset. Silloin pureudutaan jo alusta alkaen ekologiseen rakennuksen ja alueen suunnitteluun sekä työmaa-aikaiseen materiaalinkäsittelyyn ja materiaaleihin, joiden pitää olla sertifioituja ympäristöturvallisuuden osalta. Tutkimme myös maaperästä löytyneet vanhat materiaalit siltä varalta, että niissä olisi kierrätettäviä ja uudelleen käytettäviä materiaaleja, rakennuttajana toimineen NCC Property Development Oy:n hankekehityspäällikkö Yirui Jiang kertoo.

Rakennuksessa on kaukolämpö ja -jäähdytys, mikä on rakennuttajan mukaan paitsi ekologista myös toiminnallisesti ja julkisivullisesti hyvä asia, kun jäähdytyslaitteet ja niiden tuottama ääni jäävät pois ympäristöä häiritsemästä. Katon aurinkopaneeleja hyödynnetään muun muassa rakennuksen jäähdytyksessä. Alueen julkisen liikenteen yhteydet ovat erinomaiset, ja pysäköintihalliin tulee tavanomaisten autopaikkojen lisäksi latauspisteitä sähköautoille sekä runsaat tilat polkupyörille. Pyöräilijöille on myös erilliset suihkutilat pyörävaraston läheisyydessä.

Pysäköintikerros on talon alla, ja se tulee jatkumaan myös seuraaviin rakennusvaiheisiin. Sisäänajo pysäköintihalliin tapahtuu Atalon luota läheltä Aleksis Kiven katua, jotta sisäpihalle ei tule autoliikennettä.

Kohteen työmaaliikenne on ohjattu Teollisuuskadun puolelta. Sama tulee jatkumaan seuraavassa rakennusvaiheessa.

Coworking-tilat auki kaikille

Vuokrattavien monitilatoimistojen lisäksi rakennukseen tulee Soupster Familyn trendiravintola sekä Soupsterin kehittämät Wonderland-coworking-tilat toiseen kerrokseen. Sisääntuloaulassa on vuokrattavia neuvotteluhuoneita. Aulasta pääsee sisäportaita pitkin Wonderland-tiloihin, jossa on paljon erilaisia työ- ja kokoontumistiloja erilaisille käyttäjille.

– Siellä on joustavia paikkoja ja tiloja kenelle tahansa, eli käyttäjän ei tarvitse olla talon vuokralainen muuten. Sieltä voi vuokrata tilaa eripituisiksi ajoiksi tunneista ylöspäin, Jiang kertoo.

Rakennuksen Soupster ravintola ei ole pelkästään lounasravintoa, vaan myös illalla ja viikonloppuisin auki oleva normaali ravintola, joka on avoinna kaikille kaupunkilaisille.

Aulatilojen suunnittelusta vastaa Sisustusarkkitehtitoimisto dSign Vertti Kivi & Co. Osa seinistä on jätetty betonipinnalle, koska tiloissa on haluttu säilyttää konepajan teollista henkeä. Aulan kiintokalusteissa on vanhaa käsittelemätöntä hirttä sekä teollisen henkisiä betonielementtikalusteita. Ravintolatiskin päällä on ratapölkystä tehdyt pitkät valaisimet.

Ensimmäisen rakennuksen koko kerroksen laajuus on leveimmästä kohdasta noin 1800 neliötä, mikä sopii suurempien yritysten tarpeisiin. Ylemmissä kerroksissa on pienempiä, vähän yli 300 neliön rakennuslohkoja, joista voidaan tehdä tilat pienempää tilaa etsiville yrityksille. Katutasossa on pieniä liiketiloja.

Toimistokerroksista on upeat maisemat viereiselle sisäpiha-aukiolle tai rakennusta ympäröiviin kantakaupunkimaisemiin ja puiston yli Kallion kirkon suuntaan. Ympärillä on elävä kantakaupunki ja vieressä vilkkaasti liikennöity Sturenkatu.

Fredriksberg A, Helsinki
Rakennuttaja: NCC Property Development Oy
Tilavuus: 42 000 kuutiota
Bruttoala: 13 374 neliötä
Rakennusaika: 12/2016–5/2018

Kuule miten voit kasvattaa rakennusalan myyntiäsi ja markkinoida tehokkaammin palveluidemme avulla

Antamalla yhteystietosi voimme olla sinuun yhteydessä tuotteisiimme liittyen. Lue lisää tietosuojasta tästä.