Artikkelit

Tavaratalo Kärkkäinen Lahti

Lahden Kärkkäinen – tyylikäs ja omintakeinen kauppakeskus

Mammuttimainen Kärkkäisen kauppakeskus Lahden Renkomäessä osoittaa, että hypermarketin ei tarvitse olla tylsä, vaan se voi olla omintakeinen ja peräti tyylikäs. Ratkaisut ovat rauhallisia, varmoja ja jopa sotilaallisen selkeitä, ja ne on toteutettu järkevästi ja taloudellisesti.

Yhtenäinen kokonaisuus muodostuu selkeistä vaaleista julkisivuista, joihin pienimuotoisuutta on saatu tumman ja vaalean värityksen rytmillä. Myös symmetriasta haettiin rytmiä isoon massaan: esimerkiksi pääsisäänkäynti ja kaksi pienempää sisäänkäyntiä sijaitsevat symmetrisesti toisiinsa nähden. Lisäksi pääsisäänkäynnin molemmin puolin on kuin lyhdyt: ne ovat tummanpunaisella säleiköllä suojatut hätäportaat. Valaistus on koko rakennuksessa tärkeä tehokeino, ja ulkopinnallakin kaunis iltavalaistus rytmittää rakennusta. Valaistuksen suunnitteli Sähköinsinööritoimisto Jussi Mäkelä Oy.

Julkissivun alaosat ovat erikoispinnoitettua betonia, yläosat peltipintaista elementtiä.

Kauppakeskuksen huoltoliikenne on keskitetty takapihalle. Se takaa tavaraliikenteen, joka ei häiritse asiakkaita. Huolto-alue on suojattu kaavan edellyttämällä porrastetulla suoja-aidalla maaseutumaiseman suuntaan. Minkäänlaisia rujoja takapihanäkymiä tavaratalo ei siis ympärilleen avaa.

 

Sotilaallisen selkeätä

Kun astuu sisään liikerakennukseen, tulee ensimmäiseksi koko 200-metrisen julkisivun pituiselle ja suuntaiselle tasokkaasti rakennetulle sisäkadulle, jonka lattia on suurikokoista, harmaata keraamista laattaa. Erikoisliikkeet ovat tämän kadun varrella. Kahvila on katutasossa ja kaksi ravintolaa toisessa kerroksessa pääsisäänkäynnin tiimoilla. Niissä on ikkunaseinät.

Varsinainen Kärkkäisen myymälä sijoittuu kahteen kerrokseen siten, että yläkerrassa kierretään parvilla. Pohjakerroksen keskiosa on siis kaksi kerrosta korkea. Keskiosaan luo omaa tunnelmaansa valtaisa määrä vaaleita, pyöreäkupuisia riippuvalaisimia.

Parvikerrokseen pääsee pitkin kahta liukutasoa, jotka on sijoitettu vastakkaisin kulmiin. Liukutasot erottuvat hyvin, koska niiden sivutasot ovat kirkkaanpunaiset. Kirkkaanpunainen onkin kauttaaltaan koko vaaleassa rakennuksessa käytetty tehosteväri – toinen on tummanharmaa.

Nykyisin on paljon ameebamaisia kauppakeskuksia, mutta Paloranta määrittelee Kärkkäisen pohjaratkaisun ”sotilaallisen selkeäksi, jopa kuivakiskoiseksi”.

‑ Siten saadaan minkä tahansa ikäisten asiakkaiden asiointi mahdollisimman helpoksi. Myymälää kiertää selkeä pääreitti, johon eri osastot liittyvät. Käytävät ovat leveitä.

Toisen kerroksen kaakkoiskulmassa on ikkunat, jotka avaavat näkymän ympäröivään maisemaan.

Myymälätilan lattia on betoninen sirotelattia.

‑ Kaikki valinnat rakentamisessa ovat järkeviä ja taloudellisia. Puitteet eivät ole ylelliset, mutta on pitänyt löytää juuri se oikea taso, joka on riittävän tyylikäs ja asiallinen. Se taso korostaa tuotetta, hintaa ja laatua, Paloranta sanoo.

 

Projektinjohtourakka sujui hyvin

Nyt parin kuukauden käytön jälkeen projektipäällikkö Raimo Serkelä sanoo, että talo on vastannut odotuksia ja toiminut teknisesti hyvin. Rakennus tontteineen maksoi noin 30,5 miljoonaa euroa.

Pääurakoitsijana toimi Rakenusosakeyhtiö Hartela ja rakennesuunnittelusta vastasi VSO-Plan.

‑ Hanke oli suuri, ja aikataulu kireä. Se haastoi, projektipäällikkö Petri Nousiainen Hartelasta sanoo.

Urakkamuotona oli projektinjohtourakka, jonka onnistumista kiittävät niin Serkelä, Nousiainen kuin rakennesuunnittelija Jorma Ojala VSO-Planista.

‑ Projektinjohtomalli on selkeä toimintamalli, kun tehdään päätöksiä yhdessä rakennuttajan kanssa, Nousiainen sanoo.

Yhteistyö rakennuttajan kanssa toimi, ja rakennuttaja todellakin ties, mitä halusi eli päätösten saaminen suunnittelun ja rakentamisen tuoksinassa sujui, osapuolet luonnehtivat. ”Selvä näkemys, selkeä rakennus”, Nousiainen tiivistää.

Talossa on runsaasti nykyaikaista tekniikkaa: esimerkiksi primaarina energianlähteenä käytetään maakaasua. Lisäksi siellä on S3-luokan väestönsuoja 600 hengelle ja 450 kuution sprinklerivesiallas.

‑ Rakennesuunnittelijana olen tyytyväinen urakoitsijan työn jälkeen, Jorma Ojala sanoo.

‑ Suuren prosessin läpiviennissä on olennaista, miten yhteistyö onnistuu. Jättihanke vedettiin hyvin läpi, ja prosessi onnistui hienosti aikataulun mukaan, arkkitehti Jorma Paloranta kiteyttää.

Kuvagalleria

Tavaratalo Kärkkäinen
Tavaratalo Kärkkäinen
Tavaratalo Kärkkäinen
Tavaratalo Kärkkäinen
Tavaratalo Kärkkäinen
Tavaratalo Kärkkäinen
Tavaratalo Kärkkäinen
Tavaratalo Kärkkäinen
Tavaratalo Kärkkäinen
Tavaratalo Kärkkäinen
Tavaratalo Kärkkäinen
Tavaratalo Kärkkäinen
Tavaratalo Kärkkäinen
Tavaratalo Kärkkäinen
Tavaratalo Kärkkäinen
Tavaratalo Kärkkäinen
Tavaratalo Kärkkäinen
Tavaratalo Kärkkäinen
Tavaratalo Kärkkäinen
Tavaratalo Kärkkäinen
Tavaratalo Kärkkäinen
Tavaratalo Kärkkäinen
Tavaratalo Kärkkäinen
Tavaratalo Kärkkäinen
Tavaratalo Kärkkäinen
Tavaratalo Kärkkäinen
Tavaratalo Kärkkäinen
Tavaratalo Kärkkäinen
Tavaratalo Kärkkäinen
Tavaratalo Kärkkäinen
Tavaratalo Kärkkäinen
Tavaratalo Kärkkäinen
Tavaratalo Kärkkäinen
Tavaratalo Kärkkäinen
Tavaratalo Kärkkäinen
Tavaratalo Kärkkäinen
Tavaratalo Kärkkäinen