Artikkelit

Tahko Spa

Kylpylä keskellä hiihtokeskusta

Tahkovuoren hiihtokeskukseen Nilsiässä on noussut liikunta-aktiviteetteja tarjoava talo, joka tekee hiihtokeskuksesta ympärivuotisen lomanviettopaikan. Tahko Spa Oy -liikuntakeidas sijaitsee kuin kirkko keskellä kylää. Se on jo tuonut Tahkolle uuden asiakasryhmän: lapsiperheet.

Kaksikerroksinen Tahko Spa on arkkitehti Kari Syrjön käsialaa. Hän on valinnut Spalle modernin ulkokuoren, jossa vain puurimoitukset yhdistävät sen perinteiseen hirsirakenteita suosineeseen hiihtokeskustyyliin.

Haasteellisia tehtäviä Tahko Span toteutuksessa olivat myös uima-allasosaston ilman suuren kosteusmäärän käsittely sekä sähköisen valvontajärjestelmän suunnittelu. Ratkaisut kummassakin ovat viimeisen tietämyksen mukaisia, eivät kuitenkaan ainutlaatuisia.

Nilsiän kaupunki, joka on liikuntakeitaan rakennuttaja, on järjestänyt omistuksensa kiinteistöstä Tahkovuoren Liikuntakeidas Oy:n kautta. Tahko Spa Oy, joka tuottaa kylpylä- ja liikuntapalvelut, toimii liikuntakeitaan tiloissa vuokralaisena. Hankkeen osarahoittaja on ollut Pohjois-Savon TE-keskus. Tahko Spa on Nilsiän kaupungin ensimmäinen uimahalli. Loiva Syväri-järvelle ja hiihtorinteisiin päin laskeva tontti on 1,6 hehtaarin suuruinen. Tahko Spa on ollut yleisön käytettävissä lokakuusta 2005 alkaen.

 

Ellipsi ja suorakaide

Arkkitehti Kari Syrjö Arkkitehtitoimisto Wega Oy:stä on nähnyt Tahko Span tontin rinteessä ja keskellä kylää mainioksi. Vieressä on hotellirakennuksia. Lahden toisella puolen maisemaa hallitsevat hiihtorinteet, jotka Syrjö on ottanut huomioon Span muotoja miettiessään.

Syrjön ratkaisu on rinteeseen asettuva kaksikerroksinen betonirakennus, jossa muodot kertovat tilan käyttötarkoituksesta.

Spa muodostuu kahdesta toisissaan kiinni olevasta massasta. Monitoimihallin ja keilahallin sisältävä tila on suorakaiteen muotoinen. Uima-allas- ja ravintolapuoli on muodoltaan ellipsi.

Yleisötilat sijaitsevat kahdessa kerroksessa. Sisääntulokerroksessa on uimasali, ravintola, 6-ratainen keilahalli, ja ekumeeninen kappeli. Alakerrassa on monitoimihalli, pukeutumistiloja, kuntosali ja yökerho. Monitoimihallista saa tarvittaessa lisätilaa yökerholle.

Arkkitehti Kari Syrjö kertoo, että suorakaide-ellipsin muotoa ennen harkittiin myös suorakaide-ympyrän muotoa, mutta tilaohjelman tarve täyttyi paremmin ellipsin muodolla.

‑ Ympyrällä minimoitiin kävelymatkat edellä mainittuihin toimintoihin ja ellipsillä ne optimoitiin, hän kertoo.

‑ Tästä syntyi muun muassa pääsisäänkäynnin sijainti. Elliptinen lännenpuoleinen aurinkoterassin seinä haukkaa aurinkoa terassilla loikoilevien syliin. Suorakulmainen ratkaisu olisi luonut terävän varjon etelästä ennen kuin aurinko on kulman ohittanut, hän toteaa.

 

Peltiseinä vaihtaa väriä

Syrjö on käyttänyt julkisivurakenteissa myös puurimoitusta ja Ruukin peltiä. Uima-allasosaston terassilta voi seurata, kuinka pelti vaihtaa haalean lilaa sävyään auringon kierron mukaan.

Sininen ja turkoosi ovat uima-allasosaston päävärit. Syrjö on valinnut värit niin, että ne houkuttelevat pulahtamaan altaisiin niin kesällä kuin talvellakin. Uimahallin musta lattia tekee rohkean vaikutuksen.

‑ Itse pidän uimasalin suihkutilan raikkaudesta eniten, hän sanoo.

Läpinäkyvän puurimoituksen käytöstä ulkoseinissä Syrjö kertoo, että se edustaa ihmisen ja luonnon välisen suhteen kuultavuutta.

‑ Se on myös yhtymäkohta hirsirakentamiseen, hän toteaa.

Spalla betonia on eniten suorakaiteen muotoisessa osassa. Sen sijainti rinteessä on mahdollistanut seinän muotojen vaihtelun monitoimisalissa.

Tahko Span keskeisen sijainnin ja maisemaa hallitsevien laskettelurinteiden vastapainoksi rakennuksen katolla sijaitsevat ilmanvaihtohormit ovat kuin ison höyrylaivan piiput.

‑ Ne kutsuvat luokseen ihmisiä kaukaa rinteiltäkin, hän toteaa.

Arkkitehti on halunnut käyttää työssään myös lähialueiden materiaaleja kuitenkaan väkisin pingottamatta. Nilsiän omaa kvartsiittia on käytetty rakennuksessa paljon. Hän on sijoittanut kiveä nimenomaan paikkoihin, jossa ihmisen viivähtävät. Kiveä on käytetty myös muissa Tahkovuoren lomakylän rakennuksissa.

 

Uimahalli oli vaikein

Rakennuttajakonsultti Esa Vilmi Insinööritoimisto Pöysälä & Sandberg Oy:stä kertoo, että uima-allasosasto oli ehdottomasti Tahko Span haastavin paikka sekä suunnittelun että rakentamisen kannalta.

‑ Koko projektihan tavallaan lähti liikkeelle tästä osastosta. Tavoitteena oli saada virkistysuimala, jossa yhdistyisivät niin kunnallisen uimahallin tarpeet kuin myös viihteellisemmät kylpyläelementit, Vilmi toteaa.

‑ Vedenkäsittelytekniikkaan ja tilojen ilmasto-olosuhteisiin paneuduttiin huolella. Siksi valitsimme suunnittelijoiksi ja rakentajiksi kokeneet ammattilaiset, jotka ovat jo antaneet näyttöä taidoistaan, hän kertoo.

Kuvagalleria

DSC0001.jpg
DSC0001.jpg
DSC0005.jpg
DSC0013.jpg
DSC0016.jpg
DSC0019.jpg
DSC0020.jpg
DSC0025.jpg
DSC0027.jpg
DSC0028.jpg
DSC0030.jpg
DSC0035.jpg
DSC0037.jpg
DSC0040.jpg
DSC0043.jpg
DSC0047.jpg
DSC0051.jpg
DSC0053.jpg
DSC0054.jpg
DSC0058.jpg
DSC0060.jpg
DSC0070copy.jpg
DSC0078.jpg
DSC0080.jpg
DSC0081.jpg
DSC0085.jpg
DSC0089.jpg
DSC0090.jpg
DSC0091.jpg
DSC0094.jpg
DSC0095copy.jpg
DSC0097.jpg
DSC0098.jpg
DSC0100.jpg
DSC0102.jpg
DSC0103.jpg
DSC0107.jpg
DSC0112.jpg
DSC0115.jpg
DSC0117.jpg
DSC0119.jpg
DSC0122.jpg
DSC0124.jpg
DSC0125.jpg
DSC0126.jpg
DSC0127.jpg