Artikkelit

Sello Rex

Kauppakeskus Sellon III vaihe

Kauppakeskus Sello Espoon Leppävaarassa on yksi pohjoismaiden suurimpia liikekeskuksia. Helppojen ja monipuolisten liikenneyhteyksien ansiosta Sellossa vieraillaan myös pidemmän matkan takaa.

Espoon Leppävaara on yli 60 000 asukkaan vilkas kaupunkikeskus. Kauppakeskus Sellon rakennuttaminen toteutettiin kolmessa vaiheessa. Ensimmäinen vaihe valmistui vuonna 2003, jolloin saatiin käyttöön liiketilojen lisäksi kirjasto ja musiikkitalo. Lisää liiketilaa syntyi toisen rakennusvaiheen tuloksena noin 97 000 m². Alueelle valmistui lisäksi asuinkerrostalo katutason liiketiloineen 2004 sekä hotelli vuonna 2006.
Kolmas vaihe, Sello Rex, kasvatti liiketilojen määrää edelleen 11 500 m²:lla kauppakeskuksen länsipäähän. Viihdekeskus sisältää kuusi elokuvasalia, lukuisia ravintolapalveluita, Ballmasters-tasoisen keilahallin sekä päivittäistavarakaupan. Viereen suunniteltu Sellonhuipun asuinvuokratalo odottaa vielä toteutuspäätöstä.
Helin & Co Arkkitehtien suunnitteleman III vaiheen tilaajana toimi KOY Kauppakeskus Sello eli omistajat Kuntien eläkevakuutus, Eläke-Fennia ja Keskinäinen Eläkevakuutusyhtiö Etera.

 

Rubiininpunaista viihdekeskukseen

Kauppakeskus Sellon aikaansaamisessa ovat toimineet pitkälti samat rakennusliikkeet ja joukko tunnettuja suunnittelijoita ensimmäisestä vaiheesta saakka.
Sello Rexin pääsuunnittelija, arkkitehti Tuomas Wichmann on tyytyväinen nykyaikaisen suunnittelun apuvälineisiin.
Rakennesuunnittelijan käytössä olevalla Tekla-ohjelmistolla voidaan suunnitella yksilöllisiä liitoksia lähes sarjatuotannon kustannuksin. Teräsosat ja -liitoksien tietokonemallinnokset lähetetään konepajalle ja moderni työstötekniikka mahdollistaa räätälöidyt komponentit.
Kauppakeskuksen ensimmäisen ja toisen vaiheen julkisten rakennusten fasadit ovat esipatinoitua kuparilevyä tai haponkestävää teräslevyä. Näistä poiketen viihdekeskuksen fasadeissa käytettiin rubiininpunaista, lasitettua keraamista klinkkerilankkua.
Sello Rexin eteläjulkisivussa on runsaasti lasipintaa, joka tarjoaa vaihtelevia ulkonäkymiä ravintoloiden ja elokuvateatterin lämpiön käyttäjille. Pohjoispuolen fasadia verhoaa pääosin aaltopelti, johon poistumistietornit tuovat rytmiä; rakennuksen jatkaminen tähän suuntaan on tulevaisuudessa mahdollista.
Taustavalaistut opaalilasiset katokset viimeistelevät sisäänkäynnit rakennuksen vastakkaisilla puolilla. Opaalilasilla verhottiin myös toritasolla oleva poistumistietorni: lakisääteisestä rakennuksen osasta suunniteltiin mielenkiintoinen arkkitehtoninen aihe.
Helin & Co Arkkitehtien tunnusomaiset materiaalit, lasi ja teräs sekä luonnonpuu ja kivi, tuovat ilmettä myös Sellon viihdekeskuksen sisätiloihin.
Elokuvasalien ja myyntialueen arkkitehtisuunnittelusta vastasi ArkStudio Lamusuo yhteistyössä taiteilija Jaana Partasen kanssa. Keilahalli BowlCircusin sisustuksen suunnitteli käyttäjän sisustusarkkitehti, turkulainen Hanna Luukko Arkkitehtitoimisto L2 Oy:stä.

 

Viihtyisyyttä vapaa-aikaan

Kauppakeskuksen katutasosta syntyi yhteys toritasoon viihdekeskuksen läpi liukuportaiden avulla. Katutaso eli III vaiheen ensimmäinen kerros sisältää päivittäistavarakaupan ja keilahallin, toritaso ravintolapalveluita ja elokuvateatterin lipunmyynnin, ja kolmas kerros sisältää kuusi elokuvasalia. Projektorihuonetaso muodostaa rakennuksen neljännen kerroksen.
Katutason 16-ratainen keilahalli täyttää Ballmaster-turnauksien vaatimukset. Keilahallin radat erotettiin rakenteellisesti talon rungosta. Hallin yhteydessä toimii myös baari ja viihtymistä lisää kaksi kabinettia sekä sauna. Avoimella parvitasolla on mahdollisuus biljardin pelaamiseen.
Samassa kerroksessa toimiva päivittäistavarakauppa tukeutuu muun Sello Rexin tavoin kauppakeskuksen ensimmäisessä vaiheessa rakennettuihin huoltotiloihin.
Ylempänä, toritasossa on ilmava, korkea aula, jonka toinen pitkä sivu on lasinen. Toisella sivulla aaltoilee vaihteleva ravintola-alue. Toritason ravintolapalveluita voidaan kesäaikaan laajentaa kolmelle ulkoterassille, joista kahta kattaa vaalea purjekatos. Katos on riittävän iso suojaamaan terassilla istuvia, mutta ei kuitenkaan peitä liiaksi näkymiä. Tarvittaessa terassit voidaan erottaa sivuun liukuvalla portilla julkisesta katutilasta esimerkiksi yksityistilaisuuksia varten tai yön ajaksi.
Ylemmässä kerroksessa sijaitsevan elokuvateatterin lämpiön suunnitteli Helin & Co Arkkitehdit yhteistyössä ArkStudio Lamusuon sekä taiteilija Jaana Partasen kanssa. Elokuvasalitasosta haluttiin tehdä mahdollisimman selkeä ja helppo hahmottaa. Elokuvasalien osalta Bio Rex käytti omaa suunnittelijaansa. Akustiset vaatimukset toivat rakennedetaljienkin suunnitteluun omat vaatimuksensa; salit toteutettiin huone-huoneessa-periaatteella.
Elokuvasaleja on yhteensä kuusi: suurimmasta 276 hengen salista pienimpään 27 katsojan vip-saliin. Saleista kolmessa on mahdollisuus 3D-elokuvien näyttämiseen. Elokuvien porrastetut esitysajat lisäävät viihtyvyyttä ja mahdollistavat tuloreitin käyttämisen myös poistumisreittinä. Näin elokuvavieraat voivat luontevasti palata alemman kerroksen ravintolapalveluiden ääreen. Elokuvasalikerroksen takakäytävä palvelee esteetöntä kulkua, hätäpoistumista ja tekniikkaa.

Kuvagalleria

Sello Rex
Sello Rex
Sello Rex
Sello Rex
Sello Rex
Sello Rex
Sello Rex
Sello Rex
Sello Rex
Sello Rex
Sello Rex
Sello Rex
Sello Rex
Sello Rex
Sello Rex
Sello Rex
Sello Rex
Sello Rex
Sello Rex
Sello Rex
Sello Rex
Sello Rex
Sello Rex
Sello Rex
Sello Rex
Sello Rex
Sello Rex
Sello Rex
Sello Rex