Artikkelit

Scandic Vierumäki

Loistohotelli kirittää Vierumäkeä

 Urheiluhenkinen loistohotelli Scandic Vierumäki monipuolisine palveluineen vahvistaa merkittävästi Vierumäen asemaa suomalaisessa matkailukentässä. Rakennuksen ja palvelukokonaisuuden takana on ainutlaatuista yhteistyötä.

 Scandic avasi huhtikuun lopussa niin kokous- kuin vapaa-ajan matkustajia palvelevan loistohotellin Vierumäelle Heinolaan. Urheiluhenkisessä, 36 miljoonaa euroa maksaneessa viiden tähden hotellissa on 190 tyylikästä huonetta, monipuolinen ja huippumoderni kokousosasto, kuusi ravintolaa, joissa kaikkiaan 1 200 asiakaspaikkaa, day spa, 10-ratainen viihdekeilahalli, viihdekeskus ja kuntohuone.

Kun lähestyy Urheiluopistontien varteen sijoittuvaa hotellia, ympärillä kumpuilevat laajat golfalueet, ja mäntykangas hohkaa alkukesän hellettä. Lukemattomien liikunta- ja vapaa-ajanviettomahdollisuuksien runsaudensarvi on käden ulottuvilla samalla alueella. Onhan Vierumäki ollut jo pitkään käsite, Suomen johtava liikunta-, koulutus- ja vapaa-ajankeskus.
Ympärillä avautuu 10 000 hehtaaria erämaata järvineen – keskellä Etelä-Suomea.

Mutta 130 kilometrin säteellä asuu 3,5 miljoonaa suomalaista, ja Pietarikin on lähellä. Juuri tähän saumaan iskee 36 miljoonaa euroa maksanut uusi hotelli, Vierumäen historian suurin yksittäinen investointi: Miksi ihmiset lähtisivät viettämään vapaa-aikaansa tai pitämään kokouksiaan kauas, esimerkiksi Lapin matkailukeskuksiin, kun lähellekin pääsee nauttimaan laadukkaista palveluista?

 

Vasalan kiri

Hotelli tuskin olisi syntynyt ilman Suomen Urheiluopiston Kannatusosakeyhtiön ja Vierumäki Country Club Oy:n pitkäaikaista toimitusjohtajaa, talousneuvos Pekka Vasalaa.

Olympiavoittaja tuli Suomen Urheiluopistolle talouspäälliköksi juoksijanuransa jälkeen 1970-luvulla. Vierumäen kehittäminen otti vauhtia viime lamasta. Vasalan työ Vierumäen hyväksi on ollut grynderin toimintaa: infraa on rakennettu ja potentiaalia lisätty perinteisestä eri lajien urheilutoiminnasta hyvinvoinnin, vapaa-ajan ja loma-asumisen suuntaan.

– Uusi hotelli on piristysruiske ja tiikerinloikka, joka nostaa Vierumäen uudelle tasolle. Hotelli vahvistaa myös koko Lahden alueen matkailua merkittävästi – tämän parempaa hotelliahan ei koko alueella ole, Vasala sanoo.

Vasala vetäytyi toimitusjohtajuudesta heti hotellin valmistuttua, mutta jatkaa ensi kevääseen muissa tehtävissä ennen eläkkeelle lähtöään. Vielä hän ei kuitenkaan pysähdy maaliinl, vaan katsoo aina vuoteen 2020, sillä sinne ulottuu Vierumäen kehittämisstrategia.

– Näkisin, että kymmenessä vuodessa majoituskapasiteetti on noussut nykyisestä 2 400:sta 4 500 vuodepaikkaan. Kolmas golfkenttäkin pitäisi siihen mennessä kaavoittaa ja rakentaa.

 

Varma rahoitti

Uuden hotellin veturina toimi siis Vierumäki Country Club ja ympärille piti saada tiimi. Mikä taho investoisi, mikä pyörittäisi hotellia – ja kuinka tasokasta hotellia?

”Head hunteriksi” palkattiin Pöyry, joka kehitti konseptia ja hankki yhteistyökumppanit, Vasala kertaa.

Kiinteistösijoittajaksi ja tilaajaksi tuli Keskinäinen työeläkevakuutusyhtiö Varma ja hotelli- ja kokousoperaattoriksi kansainvälinen hotelliketju Scandic. Vierumäki Country Club operoi itse ravintola- ja wellnesspalveluita sekä viihdekeilailua yhteistyössä Scandicin kanssa.

– Uskomme vahvasti, että Vierumäki on sijainniltaan, alueeltaan ja palveluiltaan sellainen, että kasvu jatkuu tulevaisuudessa tasaisena. Uusi hotelli vahvistaa ja monipuolistaa palvelutarjontaa oivallisesti. Ja mikä näin hieno lomanviettopaikka sijaitsee tunnin ajomatkan päässä Kehä kolmoselta, Varman rakennuttajapäällikkö Jari Toikka perustelee 36 miljoonan euron investointia.

Hotellille on olemassa sadan huoneen laajennusmahdollisuus ja myös day spalle sellainen on.

– Tulevatko laajennukset ikinä vai milloin, ei kuitenkaan vielä tiedetä.
Pitkän vuokrasopimuksen Varman kanssa tehneelle Scandicille Vierumäki on 21. hotelli Suomessa. Ketju vahvisti asemaansa Suomen markkinoilla sijoittumalla yhteen Suomen vetovoimaisimmista urheilu- ja vapaa-ajankeskuksista.

– Meille toiminnan toteuttaminen yhteistyössä Vierumäki Country Clubin kanssa on poikkeuksellinen tapa toimia. Yhteistyön mahdollistamat yhteistuotteet ja -paketit ovat vahvuutemme. Ainutlaatuinen kokonaisuus merkitsee monipuolisia palveluita asiakkaalle. Olemme hioneet yhteisiä kampanjoita yhteisellä ilmeellä, hotellinjohtaja Tomi Saarelainen kertoo.

 

Pöyryn kokonaispalveluhanke

”Head hunter” Pöyryn rooli hotelliprojektissa oli merkittävä: kyseessä oli Pöyryn kiinteistöpuolen ensimmäinen Pöyry Integrated Design & Delivery (PID) -kokonaispalvelumallin toteutus.

Kun kiinteistöinvestoinneissa on yleensä tapana teettää projektinjohto, suunnittelu ja valvonta eri toimijoilla, tässä toimintamallissa tilaaja saa kokonaisvaltaisen arkkitehti-, rakenne- ja taloteknisen suunnittelun sekä rakennuttamispalvelut samalta monialaiselta osaajalta, Pöyryltä.

Pöyry oli mukana alusta asti, kehittämässä konseptia, suunnittelemassa tiloja sekä avustamassa vuokralaisen ja investoijan hankinnassa.

Asiakkaalle koituu monenlaista hyötyä, kun asiantuntijat toimivat samassa yrityskulttuurissa ja ymmärtävät toisiaan kitkatta, hankkeen keskeiset pöyryläiset, pääsuunnittelija, arkkitehti SAFA Anita Höttönen ja projektipäällikkö-valvoja Harry Nordström sanovat.

Pöyryllä pidetään PID:iä tulevaisuuden toimintamallina, joka osoittaa hyötynsä myös kansainvälisissä hankkeissa.

 

SRV Toimitilat lennosta mukaan

Hotellin toteutti KVR-urakkana eli kokonaisvastuurakentamisen periaatteella SRV Toimitilat. KVR-urakassa vastuu myös suunnittelusta kuuluu urakoitsijalle. Käytännössä asia toteutettiin niin, että sama Pöyryn suunnittelupiiri siirtyi SRV:n alaisuuteen. KVR-urakassa konsepti elää ja kehittyy vielä rakentamisenkin aikana.

SRV:n eduksi urakkakilpailussa luettiin hinnan lisäksi myös uskallus sitoutua tiukkaan aikatauluun – puolitoista kuukautta lyhyempään kuin muut, projektijohtaja Kalle Mauriala kertoo.

Rakennusaika oli vuosi ja neljä kuukautta.

Projektiorganisaation edellinen hanke, kauppakeskus Trion modernisointi Lahdessa, valmistui joulukuussa 2008, ja sama tiimi lähti lennossa työstämään hotellityömaata. Projekti käynnistyi heti tilauksen tultua maanrakennustöillä jo ennen joulua 2008.

– Ainakin kuukauden pystyimme nipistämään, kun käynnistimme saman tien. Sekä rakennuttaja että suunnittelija olivat meille tuttuja.

Mauriala korostaa, että kyseessä oli sen hetken kahdeksanneksi suurin yritysinvestointi Suomessa. Rakennusalaltaan hotelli on 18 400 neliötä.

Etuna oli, että viime vuoden talven sää suosi rakentamista. Laskusuhdanne painoi aidosti kustannuksia alas ja helpotti ammattitaitoisten tekijöiden löytämistä.

Projektipäällikkö-valvoja Harry Nordströmkin todistaa, että projekti oli haasteellinen aikataulultaan.

– Niin lyhyeen rakentamisaikatauluun ei kovin moni halua sitoutua. SRV sitoutui, ja työtä tehtiin ripeällä tahdilla kolmessa lohkossa yhtä aikaa: molemmissa hotellisiivissä ja keskiosassa. Työorganisaatiolla oli kokemusta, ja he olivat hitsautuneet hyvin toimimaan yhdessä.

 

Aitoa ja kaunista

Hotellirakennus on kaksikerroksinen, osittain nelikerroksinen. Huoneet ovat kahdessa siivessä. Niitä yhdistää kaareva plaza-alue, johon sijoittuu ravintoloita ja jonka reunalla on hotellin vastaanotto. Rakennuksen muoto on vauhdikas ja ”urheiluhenkinen”.

Arkkitehtuurille löytyi Anita Höttösen mukaan ympäristöstä luontevia viitteitä. Toinen on Suomen Urheiluopiston 1936 valmistunut funkistyylinen päärakennus, joka kuuluu valtakunnallisesti merkittäviin kulttuuriympäristöihin.

Toinen taas kivenheiton päässä sijaitsevat golf resort -rakennukset, jotka luonnonkiviaiheineen, puupintoineen ja valkoisine seinineen sekä tiilikattoineen edustavat pohjoisitalialaista tyyliä.

Näistä kahdesta löytyivät julkisivujen näkyvimmät aiheet: valkobetonipinta, luonnonkivi ja puu. Niiden avulla siipien pitkät seinät saatiin rikotuiksi mielenkiintoisemmiksi. Katto on tiiltä.
Ei siis ole haettu lasista ja teräksistä ilmettä vaan resort-tyyliä, Höttönen sanoo.

Tyylin kruunaa pääseinustalla valtava seinän läpi ulottuva sisä- ja ulkotakka.

Ensimmäinen vaikutelma astuessa sisään viiden tähden hotelliin on aitous. Vieras ei joudu kasari- ja ysärimäiseen tekomaailmaan vaan ilmavaan ja kauniiseen miljööseen, joka sopii yhteen ympäröivän rauhallisen luonnon kanssa.

Voi siis antaa aidon kiitoksen Höttöselle ja sisustajille.

Ravintolamaailman ja alakerran kokoustilojen, viihdekeilahallin, viihdekeskuksen ja day span sisustuksesta on vastannut sisustusarkkitehti SIO Kristiina Michelsson Studio Arcibellasta. Scandicin alueesta, tärkeimpinä hotellihuoneet, ovat vastanneet Pöyryn sisustussuunnittelijat Anna Tuominen ja Reetta Nikula.

Höttönen ja Michelsson kertovat, että suunnittelualueiden rajoilla ei tullut ongelmia vaan väri-, muoto- ja ajatusmaailma hitsautuivat yhteistyössä helposti yhtenäisiksi.
Michelsson sanoo, että tavoitteena oli aito, kaunis ja luonnollinen miljöö – eli juuri sellainen kuin ensivaikutelmani oli.

Michelssonin taitoa osoittaa, miten suuren ja korkean Plazan – johon useampi kunnianhimoista ruokaa valmistava ravintola sijoittuu – mahdollinen kolkkous ja akustinen ongelmallisuus on onnistuneesti vältetty. Pulman ratkaisevat muun muassa Michelssonin itsensä suunnittelemat kankaiset roikkovalaisimet ja tuolien huput.

 

Hurmaava day spa

Day spa on tunnelmallisin ja lämpimin osa hotellia. Siellä tyyli on suomalaisuuteen sovellettua aasialaisuutta: pelkistettyä ja lämmintä.

Harmaan, ruskean ja nuden sävyt rauhoittavat mieltä. Perinteiset saunat ja yrttihöyrysaunat kutsuvat rentoutumaan.

Span keskellä on lepoalue, lounge, jonka silkkitoukan koteloista valmistetut valaisimet ovat hurmaavat.

 

Huoneiden teemat urheilusta

Hotellihuoneiden seinillä on käytetty joko kullan, hopean tai pronssin väriä. Sisustus on täälläkin selkeää ja rauhallista.

Käytävien seinillä on urhelijafiguurit ja käytävämatoilla suomalaisille tärkeitä urheilutuloksia. On siellä Pekka Vasalan 3,36,3:kin Münchenistä.

 

Joutsenmerkki hotellille ja ravintoloille

Scandic Vierumäki ja sen ravintolat saivat Joutsenmerkin eli pohjoismaisen ympäristömerkin. Ensi kertaa Suomessa hotelli ravintoloineen sai sen samanaikaisesti. Scandic Vierumäen merkki on myös lisäksi ensimmäinen päijäthämäläisen hotellin ympäristömerkki.

Saadakseen Joutsenmerkin merkin hotellin pitää täyttää tiukat ja monipuoliset vaatimukset, jotka koskevat muun muassa energian ja veden kulutusta, kemikaalien käyttöä, jätehuoltoa, hankintoja ja hotellin johtamisjärjestelmää. Merkin kriteerit ovat hotellille hyvä työkalu ympäristökuormituksen vähentämiseksi.

Ravintolan taas täytyy kyetä vastaamaan vaatimuksiin, jotka kohdistuvat esimerkiksi raaka-aineiden alkuperää, astianpesu- ja siivouskemikaaleja, kertakäyttötuotteita, ravintolan veden- ja energiankulutusta sekä jätehuoltoa koskeviin vaatimuksiin.

Hotellinjohtaja Tomi Saarelainen sanoo, että Scandicin ympäristöohjelma otettiin huomioon jo hotellin suunnitteluvaiheessa. Kaikki mahdolliset rakennus- ja sisustusmateriaalit on valittu kestävän kehityksen periaatteiden mukaisesti. Myönnetty Joutsenmerkki todistaa Scandicin arvojen tärkeydestä.

 

Kuvagalleria

Scandic Vierumäki
Scandic Vierumäki
Scandic Vierumäki
Scandic Vierumäki
Scandic Vierumäki
Scandic Vierumäki
Scandic Vierumäki
Scandic Vierumäki
Scandic Vierumäki
Scandic Vierumäki
Scandic Vierumäki
Scandic Vierumäki
Scandic Vierumäki
Scandic Vierumäki
Scandic Vierumäki
Scandic Vierumäki
Scandic Vierumäki
Scandic Vierumäki
Scandic Vierumäki
Scandic Vierumäki
Scandic Vierumäki
Scandic Vierumäki
Scandic Vierumäki
Scandic Vierumäki
Scandic Vierumäki
Scandic Vierumäki
Scandic Vierumäki
Scandic Vierumäki
Scandic Vierumäki
Scandic Vierumäki
Scandic Vierumäki
Scandic Vierumäki
Scandic Vierumäki
Scandic Vierumäki
Scandic Vierumäki
Scandic Vierumäki
Scandic Vierumäki
Scandic Vierumäki
Scandic Vierumäki
Scandic Vierumäki
Scandic Vierumäki
Scandic Vierumäki
Scandic Vierumäki
Scandic Vierumäki
Scandic Vierumäki
Scandic Vierumäki
Scandic Vierumäki