Artikkelit

Pirkkalan Retail Park

Pirkkalan Retail Park on yleisömenestys

02-PIRKKALAN-RETAIL-PARK.jpg

Pirkkalan Partolassa uusi ostoskeskus kokoaa eri alojen erikoisliikkeet yhdeksi kokonaisuudeksi. Suomen suurin Retail Park tarjoaa tällä hetkellä toimitilat 16 eri yritykselle. Alueen merkitys ja vetovoima tulevat olemaan jatkossa vaikeasti voitettavia.

Tanskalainen pörssiyhtiö TK Development tuli Suomeen muutamien kanta-asiakkaidensa pyynnöstä vuonna 1999 toteuttamaan vanhoille ja jo tutuille Suomeen tulossa olleille asiakkailleen liiketiloja. Pirkkalan hankekehittely alkoi Tampereelta 2000 ja siirtyi loppuvuonna Pirkkalaan. Tampereen keskustan mahdollisuudet tarjota tiloja Pirkkalan kauppakeskuksen nykyisille liikkeille olivat riittämättömät. Kohteen 13 kuukautta kestänyt rakennusvaihe päästiin aloittamaan helmikuussa 2002. Pirkkalan Retail Park Veska on toistaiseksi suurin retail park Suomessa.

 

Viitesuunnitelmat kaupallisen layoutin sekä design kauppakeskussuunnittelun osalta on tehty tanskalaisella osaamisella. Tämä näkyy muun muassa ulkoasussa ja sisääntulossa sekä myymäläratkaisuissa. Teknisen suunnittelun suorittaneen arkkitehdin valintaperusteena oli myös urakoitsijan näkemys kyvystä suoriutua vaikeasta tehtävästä taloudellisesti ja tyylikkäästi. Arkkitehtuuritoimisto Teuvo Vastamäki Ky olikin jo ennestään tuttu yhteistyökumppani.

‑ Viitesuunnitelmien pohjalta valitsemamme arkkitehti jatkoi työtä toteutusasteelle. Käyttäjiltä saatiin tiedot heidän omista erityisvaatimuksistaan sisustuksen ja layoutien suhteen. Ne tilat, joilla ei ollut käyttäjää, suunniteltiin TKD:n ohjeiden mukaisesti, sanoo työpäällikkö Jorma Lehto NCC Rakennus Oy:stä. NCC Rakennus Oy toimi kohteen pääurakoitsijana, urakkamuotona oli KVR-urakka.

 

Arkkitehtisuunnittelun pohjana rakennuttajan oma konsepti

Arkkitehtisuunnittelua lähdettiin viemään eteenpäin tanskalaisen toimiston tekemien, TKD:n konseptin mukaisten luonnosten pohjalta. Luonnoksia muokattiin vastaamaan meidän olosuhteitamme ja paikallisia vaatimuksia.

Arkkitehtuuritoimisto Teuvo Vastamäki Oy:n Marko Aition mukaan näin suuren hankkeen läpivieminen toteutuneessa aikataulussa edellyttää ehdotonta yhteistyön sujuvuutta suunnittelijoiden ja työmaan kesken.

‑ Rakennuksen poikkeuksellisen suuresta koosta johtuen inhimillisen ja asiakkaalle miellyttävän mittakaavan sovittaminen tilavaatimuksiin oli haasteellinen tehtävä. Myös liikkeiden suuri määrä ja niissä moninaiset tilavaatimukset asettivat omat haasteensa, lisää Marko Aitio.

 

Rakennuksen julkisivut ovat siipiosissa pääosin valkoista, osin mustaa hienopestyä betonia. Kaksikerroksisen, pyöreän keskiosan pintamateriaali on tummanharmaata teräskasettia. Keskiosan halkaisee lasi-/alumiinirakenteinen sisäänkäyntiosa. Julkisivuihin oleellisesti liittyvissä teräsrakenteisissa katoksissa, pyloneissa ja lastauslaitureissa on käytetty verhousmateriaaleina kuultovärjättyä puuta, maalattua vaneria sekä teräskasetteja.

 

Keskiosan aulatilojen sisustuksesta on pyritty tekemään mahdollisimman neutraali ja rauhallinen. Pääasialliset sisämateriaalit ovat lasi, luonnonvärinen alumiini sekä harmaa kuivapuristelaatta lattiapinnassa.

Kuvagalleria

02-PIRKKALAN-RETAIL-PARK.jpg
02-PIRKKALAN-RETAIL-PARK.jpg
04-PIRKKALAN-RETAIL-PARK.jpg
06-PIRKKALAN-RETAIL-PARK.jpg
07-PIRKKALAN-RETAIL-PARK.jpg
09-PIRKKALAN-RETAIL-PARK.jpg
10-PIRKKALAN-RETAIL-PARK.jpg
11-PIRKKALAN-RETAIL-PARK.jpg
12-PIRKKALAN-RETAIL-PARK.jpg
13-PIRKKALAN-RETAIL-PARK.jpg