Artikkelit

Pasilan Visio 2

Visio viihtyisästä työympäristöstä

 Business Center Pasilan Vision toinen vaihe on otettu käyttöön. Kakkosvaihe ja Televisiokadun toisella puolella sijaitseva vuonna 2008 valmistunut ykkösvaihe muodostavat yhdessä YLE:n Ison Pajan kanssa näkyvät aloituskorttelit Länsi-Pasilan uuden alueen kärkeen.

 Visio 2:ssa on kiinnitetty erityishuomiota käyttäjien hyviin työolosuhteisiin. Kattosäteilijöillä toteutettu lämmitys- ja jäähdytysjärjestelmä ja avaran valoisat tilat takaavat käyttäjille mukavuutta ja muuntojoustavuutta, jota business centerin palvelut täydentävät.

 

Kahden kiinteistön kokonaisuus

Eläke-Fennia omistaa Pasilan Visio 2:n. Aiemmin valmistunut ensimmäisen vaiheen Visio 1:n omistaja on Keskinäinen Vakuutusyhtiö Fennia.

– Olemme pyrkineet yhdistämään asioita näiden molempien kohteiden markkinoinnissa ja palveluissa. Kiinteistöt muodostavat yhdessä melko suuren kokonaisuuden. Naapuritalosta on mahdollisuus saada tarvittaessa yhteistiloja käyttöön, vaikka kummallakin rakennuksella on omat aulapalvelunsa ja ruokaravintolansa. Kohteessamme olemme varautuneet monipuolisen monitoimi- ja auditoriotilojen toteutukseen jos ympäristöstä ja vuokralaisilta löytyy tarvetta tiloille, kertoo kohteen rakennuttajana toimineen Eläke-Fennian rakennuttamispäällikkö Esa Porri.

Visioon on erinomaiset kulkuyhteydet julkisilla ja yksityisillä liikennevälineillä sekä lukuisia kevyen liikenteen reittejä pitkin. Itse Televisiokatu on kuitenkin vasta alkutekijöissään, mikä vaikeutti rakentajien työtä.

– Tämä oli logistisesti vaativa kohde. Kohteessa ei ollut läpiajomahdollisuutta eikä kääntymismahdollisuutta, vaan rekkojen piti peruuttaa ulos tavaran purkamisen jälkeen. Samanaikaisesti rakennettiin ykkösvaihetta Televisiokadun toisella puolella. Kaupunki rakensi vielä yhtä aikaa Televisiokatua talotyömaiden keskellä, kertoo Lemminkäinen Talo Oy:n vastaava mestari Seppo Manninen.

Rakennuksen kantavana runkona on betonirunko, jossa on betonipilarit ja –palkit sekä ontelolaattavälipohjat. Betonirunkoa on paikoin jätetty näkyviin esimerkiksi pilareiden osalta, jotka on käsitelty kuultomaalilla.

–Suhteellisen leveä rakennusala oli jo asemakaavassa jaettu valokatteisella tilalla pienempiin osiin. Rakennuksen selkeään hahmoon haettiin lisää monimuotoisuutta kovertamalla perusmassaa. Sisäänvetoja on korostettu oransseilla alakattopinnoilla ja kattoterassin oranssilla otsapinnalla, kohteen projektiarkkitehtina toiminut Kai Rajakaltio Arkkitehtitoimisto Hannu Jaakkola Oy:stä kertoo.

Pasilan Vision toisen vaiheen julkisivua värittää siniharmaa klinkkerilaatta, johon on lasituksella saatu elävä pinta. Samaa siniharmaata klinkkeripintaa on käytetty korkeiden ikkunoiden yläosia nauhamaisesti kiertävässä aurinkosuojasäleikössä. Ylhäältä päin ripustettu säleikkö istuu sopusointuisesti klinkkerijulkisivupinnan jatkeeksi.

Myös rakennuksen julkisivuvalaistukseen on kiinnitetty paljon huomiota. Julkisivuun tehdyt aukotukset on valaistu ulkopäin, jolloin oranssi alakattopinta ja kattoterassin oranssi seinäpinta nousevat korostetusti näkyviin. Televisiokadun puolella on myös led-valoilla toteutettuja valonauhoja julkisivussa. Piha-alueella on yhteistyössä naapurissa olevan YLE:n kanssa toteutettu huoliteltuja luonnonkallioon soviteltuja viheralueita.

 

Kattosäteilijöillä viihtyisämpi työympäristö

Pasilan Visio 2:ssa on huomioitu kokonaisvaltaisesti ympäristön merkitys työtehoon. Kiinteistöön valittiin kattosäteilijöillä toteutettu lämmitys- ja jäähdytysjärjestelmä Are Sensus, joka tuo rakennukselle hyvän energiatalouden ja vedottoman työympäristön. Sensus-järjestelmässä jäähdytys ja lämmitys on yhdistetty samaan kattoelementtiin, kuten valaistuskin.

Järjestelmä säästää energiaa, koska kaikki sen toiminnot ovat yhteydessä toisiinsa. Energiaa ei mene hukkaan ja myös ulkoilmasta saatava ilmaisenergia hyödynnetään. Järjestelmän matalaenergiakeskus hallitsee rakennuksen kaikkia energiavirtoja ja siirtää lämpöä ja jäähdytystä oikeaan paikkaan.

– Tavallisessa jäähdytyksessä ihmiset usein kokevat vedon tunteen häiritsevänä. Säteilylämmityksessä ja -jäähdytyksessä tätä ongelmaa ei ole. Päädyimme tähän ratkaisuun, koska olemme saaneet erittäin hyvää käyttäjäpalautetta sellaisista kohteista, joissa säteilylämmitys on jo käytössä, Porri kertoo.

Ratkaisu on perinteiseen järjestelmään verrattuna lähes samanhintainen investointikustannuksiltaan. Aren lupauksen mukaan Sensus-järjestelmällä on perinteistä patterijärjestelmää pienempi energiankulutus. Energiankulutusta ja käyttäjätyytyväisyyttä seurataan kohteeseen tehdyllä seurantajärjestelmällä.

Kattosäteilijät antavat samalla enemmän joustavuutta tilan käyttöön, kun lattiapinta-ala jää vapaasti sisustettavaksi. Sensus-elementtilevyihin kytkettiin myös toimistovalaisimet, jolloin ne saatiin integroitua siististi samaan kokonaisuuteen.

– Toimistokerroksissa on kauttaaltaan akustoiva alakatto, johon Sensus-paneelielementit liittyvät. Avotilaksi tarkoitetulla osalla on tekniikka peitetty teräsverkon taakse ja alakattotausta maalattu tummaksi. Tekniikkaotsavyöhykkeelle voidaan joustavasti tehdä toimistohuoneita, Rajakaltio kertoo.

 

Kaksi korkeata aulatilaa

– Syvärunkoisen rakennuksen hahmoon sijoitettiin perustoimistokerrokset niin, että tila on joustavasti jaettavissa kerroksittain kolmelle eri käyttäjälle. Rakennuksessa on kaksi hierarkkisesti samanarvoista aulatilaa ja kaksi hissiryhmää. Korkeat tilat menevät osittain limittäin ja liittyvät toisiinsa ristikkäissuunnassa. Suurempi pääkäyttäjä voi halutessaan ottaa toisen sisäänkäynnin omaksi pääsisäänkäynnikseen, Rajakaltio kertoo.

Korkeassa keskiaulassa käytetään valaistuksessa peilivalaistusta, jossa alhaalla olevien valonheittimien valo heijastetaan peilipintojen kautta alas. Tämä ratkaisu helpottaa valaisimien huoltoa korkeassa tilassa.

Rakennuksen kahdella pääkäyttäjällä, Fonectalla ja Vattenfallilla on kummallakin kaksi kerrosta käytössään. Rakennuksen A- ja B-osa yhdistyvät toisesta päästään siltaosalla, jonka molemmat yritykset ovat sisustaneet taukotilakseen. Valokatteen alla olevalle siltaosalle on kummallekin käyttäjälle lisätty kevyt teräsrakenteinen sisäporras kerrosten välille.

Rakennuksessa on kaksi kellarikerrosta, joissa on pysäköintitilat ja väestösuojat. Huoltoliikenne ja logistiikka toimivat kellarikerroksen 4.2 metriä korkea ajoluiskan kautta. Ylemmässä kellarikerroksessa korkeatasoinen ravintolatila, joka aukeaa valokatteisen tilan välityksellä sisääntulokerrokseen ja liittyy avoportailla aulatiloihin.

Ravintolatiloihin on haettu lisäluonnonvaloa valokuilun ja taustavalaistun lasiseinän avulla. Eurest Finland Oy:n ylläpitämän ravintolan yhteydessä on kolme neuvottelukabinettia ja sisääntuloauloissa yhteensä viisi neuvotteluhuonetta.

Ylimmässä kerroksessa on kaksi korkeatasoista, avattavalla väliseinällä jaettua neuvottelutilaa ja kattoterassi sekä tasokas kuntosali pukuhuoneineen.

Kuvagalleria

Pasilan Visio 2
Pasilan Visio 2
Pasilan Visio 2
Pasilan Visio 2
Pasilan Visio 2
Pasilan Visio 2
Pasilan Visio 2
Pasilan Visio 2
Pasilan Visio 2
Pasilan Visio 2
Pasilan Visio 2
Pasilan Visio 2
Pasilan Visio 2
Pasilan Visio 2
Pasilan Visio 2
Pasilan Visio 2
Pasilan Visio 2
Pasilan Visio 2
Pasilan Visio 2
Pasilan Visio 2
Pasilan Visio 2
Pasilan Visio 2
Pasilan Visio 2
Pasilan Visio 2
Pasilan Visio 2
Pasilan Visio 2
Pasilan Visio 2
Pasilan Visio 2
Pasilan Visio 2
Pasilan Visio 2
Pasilan Visio 2
Pasilan Visio 2
Pasilan Visio 2
Pasilan Visio 2
Pasilan Visio 2
Pasilan Visio 2
Pasilan Visio 2
Pasilan Visio 2
Pasilan Visio 2
Pasilan Visio 2
Pasilan Visio 2
Pasilan Visio 2
Pasilan Visio 2
Pasilan Visio 2
Pasilan Visio 2
Pasilan Visio 2
Pasilan Visio 2
Pasilan Visio 2
Pasilan Visio 2
Pasilan Visio 2
Pasilan Visio 2
Pasilan Visio 2
Pasilan Visio 2
Pasilan Visio 2