Artikkelit

Kylpylähotelli Vesileppis

Kylpylä-hotelli Vesileppistä laajennettiin

Vain muutama kuukausi maailman ainoan maanalaisen hiihtoputken valmistumisen jälkeen saatiin valmiiksi putken päälle asettuvan kylpylä-hotelli Vesileppiksen laajennusosa. Se on enemmän kuin kaksinkertaistanut hotellin vuodepaikkojen määrän.

Hotelli- ja ravintolalinjajohtaja Janne Seppälä kertoo, että vuodepaikkojen lisäys tuli hotellille tosi tarpeeseen.

‑ Entiset tilat olivat liian pienet kasvavalle asiakaskunnallemme, hän toteaa.

Laajennusosa sijoitettiin entisen hotelliosan viereen 90 asteen kulmaan. Saranaan jäi yksikerroksinen tila, johon sijoitettiin hotellialueen kaikkien toimintojen vastaanottopiste.

‑ Toivomuksemme oli saada hotellin laajennuksessa niin iso vastaanottotila, että siinä pystytään vastaanottamaan muun muassa linja-autollinen urheilijoita välineineen, Seppälä kertoo.

Nyt tästä melkein 400 neliömetrin suuruisesta tilasta yhdeltä palvelutiskiltä hoidetaan asiakkaat hotelliin, viihdekylpylään, jäähalliin, hiihtoputkeen ja areenaan sekä kuntosalille. Myös käynti näihin palveluihin kulkee aulan kautta. Maanalainen areena ja hiihtotunneli ovat 30 metrin syvyisen hissimatkan päässä palvelutiskistä.

 

Vuoteisiin huomiota

Urheilijat ovat hotellin suurkäyttäjiä. Nykyisellään Vesileppis tarjoaa hiihto- tai jääurheilijoille hyvät harjoittelumahdollisuudet. Hotelli haluaa tarjota heille myös hyvät yöunet.

Niinpä hotellihuoneisiin haluttiin saada vuoteet, jotka takaavat hyvän levon. Hotellihuoneissa on myös lisävuoteita. Vesileppiksessä lisävuoteet ovat kiinteitä ja massiivisia. Käytännössä ne muistuttavat ruotsinlaivoilta tuttuja seinältä esiin otettavia kerrosvuoteita.

Vieraiden viihdykkeeksi tilaviin perhehuoneisiin on rakennettu myös parvekkeet.

Hotellilaajennus toteutettiin KVR-urakkana. Hankkeen arkkitehti- ja sisustusarkkitehtisuunnitelmat sekä rakennesuunnitelmat tehtiin kuopiolaisessa Rakennussuunnittelutoimisto Sormunen & Timonen Oy:ssä.

Arkkitehti Markku Sirviö kertoo, että KVR-urakkasopimus määräsi hotellihuoneiden määrän ja varustuksen. Tavoitteena oli kestävä, helppohoitoinen ja esteettisesti korkeatasoinen sisustus. Värityksen suunnittelutoimisto sai valita itse. Hillittyinä pääväreinä on käytetty vihreää ja ruskeaa.

 

Julkisivu punatiililaattaa

Koska kysymyksessä oli vanhan viereen rakennettava laajennusosa, uuden hotellin julkisivumateriaalilla pyrittiin hälventämään eriaikaisuutta. Julkisivumateriaaliksi uuteen valittiin punatiililaatta. Vanha osa on yleisväritykseltään tiilenpunainen.

Vanha hotelli on kolmikerroksinen. Uusi osa rakennettiin kellarikerroksen kanssa viisikerroksisena. Uuteen osaan on sijoitettu tiloja myös urheilutoimintaa palveleville yrityksille. Sijansa ovat saaneet urheiluvälinekauppa, seikkailuja tarjoava yritys, fysioterapeutti ja päivystävä lääkäriasema.

Uusi osa lisäsi Vesileppiksen majoitustiloja huomattavasti. Tarjolla on nyt 131 hotellihuonetta ja niissä 536 vuodepaikkaa. Hotellin linjajohtaja Janne Seppälä kertoo olevansa tässä vaiheessa tyytyväinen, jos hotellin käyttöaste nousee yli 50:n.

‑ Uskomme, että ennen pitkää laajennusosakin on taas täynnä, hän ennustaa.

Hotelli on laajennusosan rakentamisen yhteydessä uudistanut myös kokous- ja ravintolatilojaan. Kokousasiakkaiden käytössä on nyt seitsemän erilaista kokoustilaa. Ravintolamaailman uusimisessa on pyritty monipuoliseen tarjontaan.

 

Kuilun partaalla työskentelyä

Kylpylä-hotelli Vesileppiksen laajennusosan rakennusurakointia sävytti se, että laajennusosan alle rakennettiin samanaikaisesti hiihtoareenaa ja -tunnelia. Työpäällikkö Jukka Tengvall YIT Rakennus Oy:n Itä-Suomen talonrakennusyksiköstä kertoo, että mm. hissi- ja huoltokuilu oli avoinna rakennustöiden ajan.

‑ Kuilun 55 metrin vapaa pudotus aiheutti työmaalla erityisen putoamissuojaustarpeen. Varovaisuutta piti noudattaa aina kuilun lähellä työskennellessä ja varsinkin tavaroiden nostoissa kuilua pitkin, Tengvall kertoo.

Porraslinja ja LVI-tekniikka nostettiin kuiluaukkoon torninosturilla isoina kokonaisuuksina.

Koska hotelli toimi laajennusosan ja areenan rakentamisen kanssa koko ajan, jouduttiin työmaalla joustamaan puolin ja toisin.

‑ Säännöllinen palaverikäytäntö tilaajan, käyttäjien ja toteuttajien kanssa edesauttaa tämänkaltaisissa projekteissa ja ongelmilta vältytään, Tengvall uskoo.

Hän kertoo, että sovun ja yhteistyöhengen säilyminen kahdella rakennustyömaalla ja hotelli-kylpyläyrityksessä oli rakentamisajan parasta antia.

‑ Vaikka vastaanottoa ja yleisön kulkukäytäviä jouduttiin muuttamaan kaiken aikaa, yhtään peruutusta ei hotelliin tai kylpylään kuulemma tullut rakennustöiden aikana, hän muistelee.

 

Kylpylä pysyi entisenlaisena

Kylpylähotelli Vesileppiksen kylpylä on pidetty entisenlaisena trooppisena viihdekylpylänä. Hotelli ja kylpylä toimivat koko laajennusrakennuksen ajan. Kylpylähotellin alle 30 metrin syvyyteen tehdyn areenan ja hiihtoputken rakentamisessa hotellin toimivuuden takaaminen aiheutti jossain määrin järjestelyjä aikatauluttamisessa.

Vesileppiksen urheilutilat ovat kunnan suorassa omistuksessa. Hotellin omistaa Leppävirran Virkistysuimala Oy. Kaikkien toimintojen tuottavuudesta vastaa kylpylä-hotelli Vesileppis.

Kuvagalleria

DSC_0230.jpg
DSC_0230.jpg
DSC_0234.jpg
DSC_0237.jpg
DSC_0239.jpg
DSC_0244.jpg
DSC_0245.jpg
DSC_0247.jpg
DSC_0249.jpg
hot laajennus.jpg
huone1.jpg
huone2.jpg
Kuntosali.jpg
myymälä.jpg
Perhehuone.jpg
Ravintola.jpg
suihkunurkka.jpg
Sviitti.jpg
Vastaanotto1.jpg
Vastaanotto2.jpg
Viihdeuimala.jpg