Artikkelit

Kodinkeskus Sveitsin Portaali

Sisustajan sisääntulo Hyvinkäälle

Helsingin ja Tampereen välillä ajaessa on voinut seurata uuden retail park -tyyppisen liikerakennuksen kohoamista Hyvinkäälle. Kasvava kaupunki tarvitsi liiketilaa pientalorakentajien ja kodinhankintojen kauppaketjuille. Kodinkeskus Sveitsin Portaali muodostaa nyt yhden merkittävimmistä alan liikekeskittymistä eteläisessä Suomessa.

Kodinkeskus Sveitsin Portaalin vaikutusalueella on noin 150 000 asukasta. Palvelukonsepti on selkeä ja vuokralaiset kuuluvat Suomen johtaviin kodintarvike- ja sisustusliikeketjuihin. Sveitsin Portaalin alueen kehitys on NCC Property Development Oy:n ja Hyvinkään kaupungin yhteistyön tulosta.

 

Kodinkeskus Sveitsin Portaalin alueella on noin 23 000 neliötä kaupallista tilaa. Sijainti Helsinki‑Tampere-moottoritien välittömässä läheisyydessä on helppo ja liittymät alueelle toimivat molemmista suunnista. Houkuttelevuutta lisää viereisille omille tonteilleen aiemmin valmistuneet rautakauppa sekä liikennepalveluasema. Alueen eteläpuolella sijaitsevat muut kaupan ketjut nostavat aluekokonaisuuden yli 35 000 neliöön.

 

Kauppiaat ja kuluttajat arvostavat kauppapaikkoja, jonne keskittyy mahdollisimman paljon saman teeman ympärille koostuvaa tarjontaa, kauppapaikkajohtaja Petri Anttalainen NCC Property Developmentista toteaa.

 

Kokeneita suunnittelijoita

Kodinkeskuksen pääsuunnittelijana toimi arkkitehti Jukka Kauto Arkkitehtitoimisto Innovarch Oy:stä ja projektiarkkitehtina hanketta veti arkkitehti Helena Rantala-Stewart. Kun pääsuunnittelija tuli kuvaan mukaan vuonna 2005, kaava oli jo suunniteltu NCC:n, Optiplanin ja Hyvinkään kaupungin yhteistyönä. Asemakaavamuutosta varten kohteen idea- ja luonnossuunnittelua oli tehnyt arkkitehti Jouni Mäkinen Optiplan Oy:stä.

 

Kodinkauppakeskus Sveitsin Portaalin rakennusmassa sijoittuu pohjois-etelä-suuntaisesti liikenneväyliin rajautuvalle tontille. Alueelle tullessa vastassa on ensin omalla tontillaan liikenneasema, sen jatkona kodin liikekeskus ja omalla tontillaan erillisenä rakennuksena rautakauppa. Nyt suunnitellun alueen eteläpuolella oleva tontti oli jo rakennettu aiemmin: sieltä on tilansa löytänyt liikennekeskus sekä puutarhan ja maanviljelyksen alan toimijoita.

 

Kodinkauppakeskus on yksikerroksinen rakennusmassa, jossa on useita sisäänkäyntejä pitkällä julkisivulla. Jokainen sisäänkäynti tuulikaappeineen palvelee kahta liikettä. Suurin osa Kodinkeskus Sveitsin Portaalin vuokralaisista on huonekalukauppaan erikoistuneita, joten liiketilat ovat isoja ja selkeitä. Myymälätilaan nähden varastot ovat melko pieniä paikallisvarastoja. Paikoitus on järjestetty liikekeskuksen etupuolelle ja tavarantoimitus selkeällä tavalla liikkeiden taakse.

 

Rakennuksen katto on lähes tasakatto. Julkisivua täydentäviä rakenteita ovat laajat teräsrakenteiset katokset sekä julkisivusäleiköt. Iltaisin julkisivua koristaa erikoisvalaistus.

 

Eri kauppiailla on omat konseptinsa ja liiketilassaan erilaisia materiaali- ja taloteknisiä ratkaisuja. Suunnitteluvaiheessa tiedettiin varautuakin liiketilakohtaisiin erikoisratkaisuihin esimerkiksi jäähdytyksen ja valaistuksen osalta.