Artikkelit

Kiinteistö Oy Tourulan Kivääritehdas

Historiallisen Kivääritehtaan uusi ilme

02-TOURULA.jpg

Jyväskylän keskustan tuntumassa sijaitseva Tourulan Kivääritehdas on osa nykyteknologian osaamista. Museoviraston kanssa yhteistyössä saneerattu historiallinen rakennus tarjoaa käyttäjilleen nykyaikaiset toimitilat 1900-luvun alkupuolella rakennetun tehtaan raameissa. Vanha kaunis tiilirakennus kiehtoo yrityksiä keskeisellä sijainnillaan sekä vaiherikkaalla elämänkaarellaan.

Vuonna 1927 valmistunut Valtion Kivääritehdas on osa suomalaista historiaa. Alun perin puolustuslaitoksemme tarpeisiin perustettu tehdas on modernisoitu vastaamaan nykyajan käyttäjän toiveita aina toimistotiloista tuotannon vaativiin tarpeisiin. Alueen arvokkuuden säilyttämiseksi on kulttuurihistoriallisesti merkittävät rakennukset määrätty suojelukohteeksi. Historiallinen arkkitehtuuri luo edustavat puitteet liike-elämän harjoittamiseen. Taloon muuttaneiden yritysten osaamisen kirjo onkin laaja, aina huipputeknologiasta käsityötaitoihin.

Yrityskeskus sijaitsee Tourulan kaupunginosassa, kivenheiton päässä ydinkeskustasta. Aikoinaan Jyväskylän tehdas sijoitettiin strategisesti edulliseen paikkaan; tarpeeksi kauaksi Neuvostoliiton rajasta sekä merialueista. Näin radan varressa olevan rakennuksen uskottiin säästyvän sodan aikaisilta konflikteilta, kuten todellisuudessa kävikin. Tehdas säilyi ehjänä ja sotien jälkeen aseteollisuuden oli etsittävä muita tuotteita. Ensiksi tulivat traktorit ja paljon myöhemmin muu liiketoiminta. Vuonna 2000 käynnistynyt saneeraus saadaan päätökseen pääosiltaan kuluvan vuoden loppuun mennessä.

 

Saneerausidean liikkeellepanija ja palvelukokonaisuudesta vastaava Jykes Kiinteistöt Oy tarjoaa Suomen mittakaavassa edistyksellistä kiinteistökehitystä. Malli on poikkeuksellinen julkisella ja kunnallisella tasolla.

‑ Ydinajatuksena on pitkäaikainen sijoitus, joka antaa käyttäjälle varmuuden siitä, että aluetta kehitetään jatkossakin, kertoo Jykes Kiinteistöt Oy:n toimitusjohtaja Juha Takala ja jatkaa, että tavoitteena on vanhojen rakennuksien kunnostaminen sekä liikeidean kirkastaminen.

Haasteellisuutta uudistamiseen ovat tuoneet suojelukohteeseen määrätyt tarkat kriteerit. Rakennuksen ulkoasun oli pysyttävä alkuperäisen kaltaisena, mutta sisätilat vaativat nykyteknologiaa sekä modernia henkeä.

‑ Kohteessa yhdistyy historiallisen kivääritehtaan mystiikka nykyaikaiseen huipputason saneeraukseen. Rakennuksen imago on ajettu harkitusti ylös, sanoo Jykes Kiinteistöt Oy:n kiinteistökehityspäällikkö Ilkka Riissanen.

Yksi hankkeen lähtökohdista on ollut käyttäjäystävällisyys. Kohteen keskeinen sijainti sekä monipuoliset palvelut ovat nopeasti kasvattaneet alueen suosiota yritysten keskuudessa ja saneeraus on toteutettu sitä mukaa kun tiloja on vuokrattu. Kivääritehtaan vetovoimaisuuden takia työt on pystytty toteuttamaan paljon alle ennakkoaikataulun. Sisätilojen toimivuudessa on päästy tavoitteisiin, kun yritysten tilat on saneerattu käyttäjien toiveiden mukaisesti ja myös urakointi on kilpailutettu yrityskohtaisesti. Yritysasiakas Flex Link Automation Oy:n toimitusjohtaja Juha Kyllönen sanookin, että paikan sijainti on kansainväliselle liiketoiminnallemme erinomainen. Saneeraus on onnistunut hyvin tarpeisiin nähden, samoin tekniikka palvelee hyvin.

 

‑ Tilojen vuokralaiset ovat kukin voineet vaikuttaa huoneistonsa väri-ilmeeseen, ja yleensä on päädytty persoonallisiin, mutta rauhallisiin ja työtiloihin hyvin sopiviin väriyhdistelmiin, kertoo arkkitehti Matti Onkalo Arkkitehtitoimisto Onkalo & Noronen Oy:stä.

Sisätöissä on pääsääntöisesti käytetty uutta tekniikkaa niin rakennus- kuin talotekniikkatöissäkin. Suuren kerroskorkeuden ja kolme metriä korkeiden ikkunoiden antama väljyys on säilytetty jättämällä alakatot yleensä kokonaan pois. Lattiamateriaalina on korjatuilla alueilla käytetty vanhaan tehtaaseen hyvin sopivaa linoleumia. Väliseinät ovat kipsilevy-teräsrankaseiniä. Kautta rakennuksien on useaan paikkaan jätetty näkyviin vanha tiiliseinä, joka on slammattu ja maalattu.

 

Kiinteistöt tarjoavat tällä hetkellä toimitilat noin 300 työtekijälle. Palvelukokonaisuutta tullaan myöhemmin täydentämään henkilökunnan viihtyvyyttä ja hyvinvointia ajatellen.

Kuvagalleria

02-TOURULA.jpg
02-TOURULA.jpg
03-TOURULA.jpg
04-TOURULA.jpg
05-TOURULA.jpg
06-TOURULA.jpg
07-TOURULA.jpg
08-TOURULA.jpg
09-TOURULA.jpg
10-TOURULA.jpg
11-TOURULA.jpg
12-TOURULA.jpg