Artikkelit

Innova, toimitilaa informaatioteknologiayrityksille

Innova on Jyväskylän uusi maamerkki

01_INNOVA.jpg

Jyväsjärven rantaan kohonnut 15-kerroksinen Innova on laajalle näkyvä maamerkki. Huippuarkkitehtuuria edustava teknologiatalo tarjoaa niin toimitilat kuin laajan palvelukokonaisuuden useille IT-alan yrityksille. Persoonallista ulkonäköä luo rakennuksen terävän kolmion muotoinen pohjapiirros, jonka etelän puoleinen kärki ja seinämä avaavat näkymän Jyväsjärvelle.

Jyväsjärven rantaan rakennettu 60 metriä korkea teknologiatalo, Innova, on noussut uudeksi maamerkiksi yli muun kaupunkirakentamisen. Idea korkeasta maamerkistä ei enää ole uusi, mutta varsinaisiin toimiin ryhdyttiin vasta vuonna 1999. Lutakon alue on jo sadan vuoden ajan ollut kansallisesti merkittävä teknologiaosaamisen keskus, osaamisen alat vain ovat vaihdelleet maan talouden ja teknologian kehitysvaiheiden myötä. Paikalla vuodesta 1912 toiminut vaneritehdas lopetti toimintansa 1995 tehden tilaa uudemmalle teknologialle. Nyt Innova liittyy kiinteästi Jyväsjärven ympäristöön, Jyväskylä Science Park -kokonaisuuteen, josta on kehittymässä vahva IT-teknologiakeskus.

Hankepäätös Innovasta syntyi varsinaisesti vuonna 1999, kun JSP Facilities Oy ja Kestel Oy sopivat yhteistyöstä rakennushankkeessa. Rahoitusoptiosta sovittiin ABB Credit Oy:n kanssa. Rakentaminen kilpailutettiin ja pääurakan sai SRV Viitoset. Pohjatyöt päästiin aloittamaan syyskuussa 2000 ja varsinaiset talonrakennustyöt tammikuussa 2001.

Hanke ehti valmistua viikon edellä aikataulustaan ja avajaisia vietettiin jo helmikuussa 2002. Samanaikaisesti Innovan kanssa on viereen valmistunut kevyen liikenteen väylä ohitustien ja rautatien yli suoraan Jyväskylän ydinkeskustaan.
 

Haastetta rakentamiseen ja suunnitteluun loivat talon korkeus sekä kolmion muotoinen pohjapiirros. Rakennuksen korkeus on määritelty arkkitehtikilpailun pohjalta kaupungin laatimassa asemakaavassa.
 

- Innovan lähiympäristö on mittakaavaltaan suurten kokonaisuuksien aluetta. Messualueen suuret rakennukset, laaja ratapiha-alue sekä rakennusta sivuava rantaväylä viadukteineen ympäröivät rakennusta. Paikka on tästä syystä sopiva näkyvälle, aluetta kokoavalle maamerkille, perustelee arkkitehti Arto Sipinen.
 

Professori Arto Sipisen kädenjälki näkyy jo vahvasti Jyväsjärven rantamaisemassa, järven molemmin puolin nousevissa Jyväskylän Yliopiston rakennuksissa. Korkean tornitalon yhteys rakennuskantaan säilyykin taidokkaan suunnittelun ansiosta. Innova jatkaa julkisivussaan samaa arkkitehtonista linjaa vaalealla sävyllään ja suurella lasipinta-alalla.
 

- Korkean rakennuksen näkyvyys puoltaa mieleenpainuvaa, mutta samalla harmonista ratkaisua, Sipinen jatkaa.

 

Innova luo käyttäjille laajan palvelukokonaisuuden

Innovassa toimivat yritykset ovat pääsääntöisesti keskittyneet IT-osaamiseen.
- Innova-sana merkitsee innovatiivista toimintaympäristöä ja kuvastaa teknologiakeskuksessa toimivien yritysten arvoja, kertoo JSP Facilities Oy:n toimitusjohtaja Jukka Akselin.
JSP Facilities markkinoi korkean teknologian yrityksille kilpailukykyä toimintaympäristöllä, joka antaa yrityksen keskittää omat voimavaransa ydinliiketoimintaansa. Facilities tarjoaa yritysasiakkailleen hyvinkin kattavan palvelukonseptin käyttäjän tarpeiden mukaisesti, aulapalveluista ja kiinteistöhuollosta aina huippuluokan turvallisuusjärjestelyihin. Tietoliikenteen tietosuojaus on myös hyvin pitkälle vietyä. Akselin mainitseekin turvallisuuskysymysten olleen yhtenä hankkeen tärkeimmistä tavoitteista. Tehokas turvallisuuden ja kulunvalvonnan ylläpito on huomioitu kaikilla tasoilla. Esimerkiksi tietosuojamateriaaleille on paperimurskauspaikka talon yhteydessä ja henkilöstön vaihtuvuus pyritään pitämään mahdollisimman pienenä. Jopa yleisissä tiloissa, aulassa ja ravintolassa, on videovalvonta.

Innovan edustustilat sijaitsevat rakennuksen ylimmässä kerroksessa. Sinisävyinen lasiseinäinen neuvotteluhuone talon eteläkärjessä avaa hulppeat näkymät Jyväsjärvelle. Myös kaarevasta löylyhuoneesta voi myös ihailla järvimaisemaa. Vapaa-ajantilat löytyvät kellarikerroksesta.

Kuvagalleria

01_INNOVA.jpg
01_INNOVA.jpg
02_INNOVA.jpg
03_INNOVA.jpg
04_INNOVA.jpg
06_INNOVA.jpg
07_INNOVA.jpg
08_INNOVA.jpg
09_INNOVA.jpg
10_innova.jpg
11_innova.jpg
12_innova.jpg
13_innova.jpg
14_innova.jpg
15_Iinnova.jpg
16_innova.jpg
17_innova.jpg
18_innova.jpg
20_innova.jpg
21_innova.jpg