Artikkelit

Hopeatien palvelutalo

Hoivaa ja turvaa lähellä luontoa

Vanhusten palveluasumiselle on Helsingissä kova kysyntä: vuonna 2002 alettiin suunnitella uutta palvelutaloa Keskuspuiston laidalle Pohjois-Haagaan. Tämän vuoden toukokuussa palvelutalon sisätilat luovutettiin käyttäjälle ja ulkotöiden osalta rakennus vastaanotettiin lokakuussa. Nyt lähes sata asukasta nauttii huolella suunnitelluista tiloista ja pihaympäristöstä.

Kiinteistö Oy Helsingin Palveluasuntojen omistaman Hopeatien Palvelutalon rakennutti Helsingin kaupungin Asuntotuotantotoimisto. Kohteen suunnittelusta vastasi Arkkitehtitoimisto Tuomo Siitonen Oy. Rakennussuunnittelua rajasi tiukka kustannuskatto, minkä takia osa alun perin ajatelluista toiminnoista jouduttiin karsimaan. Projektin varrella käyttäjä vaihtui: Hopeatien kiinteistöön siirtyi väliaikaisesti Itäkeskuksen Palvelutalo omien tilojensa peruskorjauksen ajaksi.

 

Vaihtelevia tiloja erilaisille asukkaille

Hopeatien Palvelutalo on sekä rakennusmassaltaan että toiminnallisesti jaettu kahteen osaan. Kadunpuoleisen, muodoltaan puikkomaisen palveluosan ensimmäiseen kerrokseen sijoittuvat julkisemmat tilat, kuten kahvila-ravintola sekä oleskelutilat. Myös talon ulkopuolelta tulevat ruokailijat käyttävät näitä palveluja.

 

Kussakin palveluosan kolmesta ylemmästä kerroksesta toimii pienryhmäkoti. Niissä asuu ympärivuorokautista hoitoa tarvitsevia dementikkoja. Ryhmäkoti käsittää 14 kylpytilallista asuinhuonetta, joista yksi on kahden hengen huone. Oleskelu-, ruokailu- ja saunatilat ovat yhteisessä käytössä.

 

Ryhmäkodin asukkaat viettävät suuren osan ajastaan suljetussa ryhmäkodissa. Sisätilojen vaihteleviin kulkureitteihin, ikkunanäkymiin ja näköyhteyteen talon yhteiseen takkahuoneeseen paneuduttiin erityisen huolella. Osa ryhmäkotien ikkunoista sijoitettiin normaalia matalammalle, jotta myös vuodepotilaat voisivat nähdä ulkoympäristöön.

 

Sisätilojen materiaalit poikkeavat toisistaan eri rakennusosissa. Palveluosan seinä- ja ovipinnoissa sekä kalusteissa on käytetty tervaleppää ja lattiapinnoissa öljyttyä kirsikkaa sekä kalkkikiveä. Pienryhmäkotien oleskelutiloissa lattiat päällystettiin kumimatolla. Suurin osa alakatoista tehtiin saumattomasti Rigitone-kattolevystä.

 

Palveluosan julkisivu tehtiin vaaleasta lämpörappauksesta ja tukimuurit tummaksi maalatusta uritetusta betonielementistä. Osassa julkisivua on hiekkapuhallettua lasia. Kellaritiloihin sijoitettiin pysäköintihalli, väestönsuojat sekä varasto- ja sosiaalitilat.

 

Projektiarkkitehti Virve Kaartoluoman mukaan Hopeatien Palvelutalon suunnittelussa käytettiin apuna Teknillisen korkeakoulun arkkitehtiosaston yhteydessä toimivan Sosiaali- ja terveydenhuollon tekniikan ja rakentamisen instituutin, Soteran, tekemää ARVI-ohjeistusta.

 

Mahdollisuus omatoimisuuteen

Puiston puolelle suunniteltiin viisikerroksinen asunto-osa, joka muodostuu kahdesta rinnakkaisesta, pohjaltaan neliapilamaisesta rakennusmassasta. Kummassakin “apilanlehdessä” keskiaulan ympärille sijoittuu seitsemän kappaletta huoneen, kylpyhuoneen ja tupakeittiön asuntoja. Niiden lisäksi kokonaisuudesta löytyy henkilökunnan tilat. Asunto-osan viidessä kerroksessa on yhteensä 55 asuntoa vastaavasti ryhmiteltyinä. Asunto-osan ensimmäisessä kerroksessa on lisäksi kuntosali ja saunatilat, joita voidaan vuokrata myös ulkopuolisille.

 

Asuntojen tupakeittiöiden kalusteet suunniteltiin helposti muunneltaviksi siten, että ne sopivat myös pyörätuolia käyttävälle. Huoneiden lattiat päällystettiin muovimatolla ja kylpyhuoneiden lattioissa on liukuestematot. Asunto-osan yleisissä aulatiloissa käytettiin kumimattoa ja puuosissa pyökkiä. Hopeatien Palvelutalon irtokalusteet ovat sosiaaliviraston omia hankintoja ja kiintokalusteet Arkkitehtitoimisto Tuomo Siitonen Oy:n käsialaa.

 

Asukkaiden näköalaa pyrittiin avaamaan mahdollisimman paljon viereisen Keskuspuiston suuntaan: lähes kaikissa asunnoissa on oma parveke, joka voidaan helposti lasittaa suojaiseksi oleskelutilaksi. Jokaisessa kerroksessa on myös yhteiskäytössä oleva terassi. Aulatilojen seinäpinnoissa käytetty punatiili hämärtää osaltaan ulko- ja sisätilojen rajaa.