Artikkelit

Bauhaus-tavaratalo Tampere

Bauhaus Pirkkalaan

Sisustajan ja rakentajan tavarataloketju Bauhaus avasi Suomen kolmannen myymälänsä joulukuun alkupuolella Pirkkalaan. Uusi Bauhaus on kooltaan lähes kaksi hehtaaria eli selvästi aiempia Vantaan ja Raision myymälöitä suurempi ja samalla Pohjoismaiden suurin.

Pirkkalan Bauhaus sijaitsee lähellä Tampereen rajaa, vajaa kilometri Pirkkahallista länteen. Seudulla liikkuessa ei voi olla huomaamatta massiivista mainostornia, joka kohoaa 40 metrin korkeuteen. Sen kolmionmallisessa yläosassa punavalkoiset ja valaistut Bauhaus-tekstit tervehtivät ohikulkijoita viisi metriä korkeina ja 30 metriä leveinä.

 

Projektin tilaajana oli Kiinteistö Oy Bauhaus Pirkkala. Bauhaus & Co Ky:n talousjohtaja ja Kiinteistö Oy Bauhaus Pirkkalan toimitusjohtaja Ansu Saarelan mukaan Bauhausin rakentaminen Pirkkalaan oli luonnollinen askel Bauhausin laajentumisstrategiassa, koska Pirkanmaa on yksi Suomen vetovoimaisimmista talousalueista. Samalla Pirkkalan Bauhaus täydentää Etelä-Suomen ”kolmion”, jonka muodostavat pääkaupunkiseutu, Turku ja Tampere.

‑ Odotukset uuden myymälän suhteen ovat korkealla ja jo ensimmäiset viikot ovat osoittaneet, että myymälän vetovoima ja myynti ovat hyviä, Ansu Saarela toteaa.

Hän on myös varsin tyytyväinen sekä projektin kulkuun että itse rakennukseen.

 

Yhden vuoden projekti

 Rakennustyöt alkoivat Pirkkalassa louhinta- ja maansiirtotöillä heti urakkasopimuksen allekirjoittamisen jälkeen eli vuoden 2003 joulukuussa. Samanaikaisesti alkoivat tarjouskyselyt muista merkittävistä aliurakoista. Yhteistä kaikille Suomen Bauhaus-myymälöille on, että ne on tehty projektinjohtourakoina ja että kaikki on urakoinut Lemminkäisen tytäryhtiö Lemcon Oy.

 

Urakan sopimuksen mukainen kokonaisrakennusaika oli yksi vuosi ja rakennus valmistui jonkin verran etuajassa. Myös tärkeät välitavoitteet hyllytyksen ja tavaroittamisen osalta saavutettiin ajallaan. Käytännössä monien työvaiheiden piti olla valmiit kaksikin kuukautta valmistumisaikaa aiemmin, koska tilaajan aloittaessa suurella volyymillä omat sisustustyönsä on muu rakentaminen näillä alueilla miltei mahdotonta.

 

Isojen mittasuhteiden myymälä

 Pirkkalan Bauhausin urakkasumma on noin 11 miljoonaa euroa. Rakennuksen kokonaispinta-ala on 19 900 m2 ja tilavuus runsaat 170 000 m3. Varsinaisen myymälähallin osuus on noin puolet rakennuksen koko pinta-alasta eli noin yksi hehtaari. Loppuosa koostuu Drive In -hallista, puolilämpimästä puutarhamyymälästä, kattamattomasta ulkomyyntialueesta ja sosiaalitiloista.

 

Rakennuksen runko on terästä ja kattorakenteissa on käytetty ristikoita. Julkisivut ovat valkoista Thermisolin eps-ulkoseinäelementtiä. Ulkoväritystä on elävöitetty runsain punaisin pellityksin ja esimerkiksi räystäällä koko rakennusta kiertää puoli metriä korkea punainen pelti. Isojen mittojen rakennuksessa räystäälläkin on pituutta 800 metriä. Lasikattoja talossa on lähes 3 500 m2 ja lasiseiniä noin 1 500 m2. Lisäksi automaattisia lasiliukuovia on kymmenkunta. Rakennuksen rungon ja lasirakenteet on urakoinut PPTH Solutions Oy.

 

Sisäpuolella huomio kiinnittyy laajaan lattiapintaan, suureen sisäkorkeuteen ja korkeisiin hyllyihin. Mastertop-pintaista vaativaa betonilattiaa on rakennuksessa yli 10 000 m2. Tavaraa pursuavat hyllyt kohoavat jopa kuuden metrin korkeuteen. Puutarhamyymälässä lattiamateriaalina on punertava sidekivi, jota on noin 4 500 m2.

 

Päähallin yhteydessä toisessa kerroksessa on hissillä varustettu noin 450 m2:n sosiaalitila, jonka yhteyteen on sijoitettu myös IV-konehuoneet. Sosiaalitilaryhmässä on muun muassa toimisto-, neuvottelu-, ruokailu- ja taukotiloja. Sosiaalitilan alapuolella on maan alla lisäksi kolme erillistä väestösuojaa, jotka toimivat rauhan aikana varastoina ja henkilökunnan pukutiloina. Väestösuojien yhteispinta-ala on myös noin 450 m2.

 

Kuvagalleria

1765_16.jpg
1765_16.jpg
1768_13.jpg
1769_17.jpg
1769_9.jpg
1770_4.jpg
1771_13.jpg
1771_15.jpg
1771_9.jpg
1777_13.jpg
1777_18.jpg