Artikkelit

ABC Viipurin Portti

Lappeenrannassa uusi, uljas, palveleva ”Portti” vaikka Viipuriin

ABC-liikennemyymälä Viipurinportti on pysäyttänyt kuutostien kulkijoita jo kesäkuun alusta alkaen; monipuolisia, tasokkaita palveluja tarjoava tiekeidas on lyhyessä ajassa pystynyt vakiinnuttamaan asiakkaikseen melkoisen määrän varsinkin ammattikuljettajia.

‑ Täältä löytyvät kaikki liikkuvalle asiakkaalle tarkoitetut palvelut, vakuuttaa Etelä-Karjalan Osuuskaupan kaupallinen johtaja Juha Riikola. ‑ Neljän hehtaarin tontilla oli jo kaava valmiina. Polttoaineiden myynnissä tarvittava ympäristölupa vaati sitten oman aikansa. Rakentamaan päästiin lokakuussa 2003.

 

Samanaikaisesti rakennettiin ABC-ketjun liikennemyymälää Savitaipaleelle. Avajaiset olivat siellä viikkoa Lappeenrantaa aiemmin.

‑ Liikennemyymälän rakennuttaminen tapahtuu kunkin alueen tarpeet huomioon ottaen, vaikka muuten yhtenäisestä ketjusta on kyse, sanoo Juha Riikola.

 

Suomen vilkkaimmaksi rekkaväyläksi mainitun tieosuuden varteen noussut kokonaisuus on maan suurin ABC-liikenneasema: rakennuksen pinta-ala on 3 200 m2, parkkipaikkoja rekoille 37 ja linja-autoille 20. Matkailu- ja asuntovaunupaikkoja on 10, ne on varustettu omine jätteiden tyhjennyssysteemeineen sekä juomaveden ottopisteineen. Henkilöautoille on paikkoja parkissa 200. Myös lemmikkieläimet on huomioitu omalla, turvallisella parkkipaikalla.

 

Rakennuksessa on 350-paikkainen kahvila-ravintola, lisäksi 175-paikkainen terassi, Hesburger, S-market, polttoainemyymälä sekä vuokralaisen ylläpitämä lahjatavaramyymälä. Rahtareille, bussinkuljettajille ja matkanjohtajille löytyvät tyylikkäät taukotilat suihkuineen ja aina lämpöisine saunoineen vapaasti käytettäviksi. Vielä käytettävissä on keittiötila jääkaappeineen. Eikä jääkaappi suinkaan odota ammattikulkijoita tyhjänä!

 

Saniteettitilat on mitoitettu nopeasti suuriakin kävijämääriä palveleviksi. Erikseen löytyvät invavessat naisille ja miehille. Tietenkin on myös tilava lastenhoitohuone ja pienille matkantekijöille sopivin kalustein sisustetut toilettitilat. Ylläpitosiivous tehdään kahdesti vuorokaudessa.

 

‑ Lähtökohtana oli, että pystymme palvelemaan isoja kävijämääriä nopeasti ja tasokkaasti.

 

Riikolan mukaan ympäri vuorokauden avoinna oleva Viipurinportti työllistää 52 henkilöä. Heistä kymmenen muun muassa puhuu venäjän kieltä.

 

Uuden liikennemyymälän toiminta on käynnistynyt hyvin. Normaalistikin vilkkaan valtatien liikenne on kesäkuukausina moninkertaistunut.

 

‑ Kuluttajien ostokäyttäytyminen on muuttunut entisestä; nyt matkustajille on tullut itsensä huoltaminen tärkeäksi, auto on jäänyt toiselle sijalle, tietää Juha Riikola.

 

Hänelle kahden ABC-liikennemyymälän yhtäaikainen rakentaminen tiesi isoa ponnistusvaihetta työssä. Nyt Etelä-Karjalan Osuuskaupan kaupallinen johtaja voi keskittyä uusiin haasteisiin. Viipurinportin kaava mahdollistaa muun muassa majoitusrakentamisen.

‑ Ketjussa toimien pystytään monistamaan hyviä asioita.

 

Ei helpoimpia rakennuksia

Rakennesuunnittelusta vastasi JP-Talotekniikka Oy projektipäällikkönään Harri Kokko. Hänen mielestään Viipurinportti poikkesi samantyyppisistä rakennuskohteista lähinnä suuruusluokkansa takia.

‑ Ei niitä helpoimpia rakennuksia, hän huokaisee nyt jälkeenpäin.

Projekti oli onnistunut. ‑ Silloin kun asiakas on tyytyväinen, kaikki on hyvin.

 

Aikataulu työssä oli tavanomaisen napakka; kiireestä hän ei puhu. Jo luonnossuunnittelu vei aikaa, kun mitoituksia ja laskemisia joutui miettimään. Rakennesuunnittelu oli vasta viimeinen vaihe.

 

Kokon mielestä kaikkea ei voinut ennakoida. Aina pieniä muutoksia tulee urakkalaskennan jälkeen eteen. Muutokset voivat liittyä vaikkapa työmaatekniikkaan ja valmisosien suunnitteluvirheisiin.

‑ Täysin virheetöntä suunnitelmaa ei taideta koskaan onnistua tekemään. Rakentamisen aikana sitten virheet korjataan.

 

Liikennemyymälän perustus rakentui murskearinan varaan. Laajalla rakennusalueella tehtiin paljon kalliolouhintaa. Kiviaines käytettiin piha-aluetta varten.

Polttoainemyynti mittarikenttineen oli valmis paketti eli yhtenäinen kokonaisuus, johon ei siten rakennesuunnittelussa tarvinnut puuttua.

 

Kuvagalleria

AudiCenter30.jpg
AudiCenter30.jpg
DSCF6580.jpg
DSCF6584.jpg
DSCF6587.jpg
DSCF6590.jpg
DSCF6598.jpg
DSCF6614.jpg
DSCF6619.jpg
DSCF6624.jpg
DSCF6628.jpg
DSCF6631.jpg
DSCF6634.jpg
DSCF6640.jpg
DSCF6646.jpg
DSCF6650.jpg
DSCF6652.jpg
DSCF6657.jpg
DSCF6660.jpg
DSCF6666.jpg
DSCF6671.jpg
DSCF6684.jpg
DSCF6699.jpg
DSCF6709.jpg