Viimeisimmät julkaisut

Evli Pankki

Helsingin kattojen yllä

Evli Pankki on riippumaton investointi- ja varainhoitopankki, joka tarjoaa varallisuudenhoitoa, osake- ja johdannaisvälitystä, sijoitustutkimusta ja corporate finance -palveluja. Pankin Aleksanterinkadun pääkonttorin lisäksi henkilökunta on tehnyt töitä pienemmissä yksiköissä hajallaan. Evli Pankin hallintopäällikön Marko Koukkusen mukaan oli aika kerätä väki yhden katon alle – Helsingin kattojen ylle.

Evli_002Pankkirakennus nousee City Centerin katon päältä viiden kerroksen verran. Rakennusmassa on suorakulmainen ja sulkee lasirakentein eteensä City Centerin suuren valokuilun. Yhdistelmä on arkkitehtonisesti suorastaan huikea ja muodostaa dynaamisen rakennustaiteellisen kokonaisuuden.

Kaupunkikuvassa Evli näkyy kahdella tavalla. Soopelin korttelin sisällä se nousee esipatinoituun kupariin verhoiltuna, tornimaisena massana kohti taivasta ja muodostaa Saarisen aukion ylle korttelin uusimman arkkitehtonisen kulttuurikerrostuman. City Centerin sisällä Evlin julkisivu on osa valokuilua.

Pankin tilat ovat upeat. Ne ovat saaneet modernin muodon, joka rakennustaiteellisesti ”elää” Revellin hengessä, mutta kulkee omaa tietään suomalaiseen arkkitehtuurihistoriaan jo pelkästään sijoittumisensa suhteen. Suunnittelusta vastasi Arkkitehtitoimisto CJN pääsuunnittelijanaan arkkitehti Olli Rouhiainen.

Evli_016

Pankki saa oman rakennuksen

Evli Pankin toimitusjohtaja Maunu Lehtimäki kertoo, miten he olivat pidemmän aikaa etsineet toimistotilaa, jossa koko henkilökunnan saisi yhteen tilaan niin, että kanssakäyminen helpottuisi.

– Tällaisten tilojen löytyminen ydinkeskustasta on erittäin harvinaista, ja kun tilaisuus uudisrakennuksen myötä syntyi, tartuimme siihen. Erityisen iloisia olemme siitä, että meidän oli mahdollista pitää julkisivu ja sisäänkäynti aikaisemmassa asiakkaillemme tutussa osoitteessa.

Muutto yhdisti kaksi Evli Pankille tärkeää asiaa: Vanha 20 vuotta käytössä ollut paikka ja osoite säilyivät, ja nyt henkilökunta työskentelee varta vasten toimistotyöskentelyyn suunnitellussa tilassa. Lisäksi uuden ja vanhan tilan väliin saatiin kulkuyhteys. Aikaisemmin henkilökunta työskenteli ympäri korttelia eri taloissa ja eri kerroksissa, mikä vaikeutti luontevaa kanssakäymistä Evlin sisällä.

– Olemme olleet aktiivisia siitä alkaen kun ensimmäiset arkkitehtipiirrokset tulivat. Sen jälkeen olemme hyvin pitkälle päässeet vaikuttamaan siihen, miten kukin kerros rakennetaan.

Koko prosessi sujui erinomaisesti ja toimitusjohtaja korostaakin oman väen roolia kokonaisuuden hallinnassa.

– Itse muutto hoidettiin erittäin hyvin Evlin Tower-tiimin ja Marko Koukkusen johdolla. Uudet tilat on otettu hyvin positiivisesti vastaan ja täällä on ilo työskennellä.

Evli_int_005

Prosessi, tilat, laatu, luonto

Evli Pankille tarjottiin valmis lay out, jota lähdettiin muokkaamaan.

– Periaate oli se, että kiinteistön omistaja tarjosi meille valmiin talon, jonka rakentamisen tasoon kykenimme vaikuttamaan niin huonejakojen kuin verhoilumateriaalienkin suhteen. Kaikkia viittä kerrosta yhdistää myös sisäinen porras, joka suunniteltiin tarpeitamme vastaavaksi ja joka ei ollut alkuperäisessä suunnitelmassa mukana, hallintopäällikkö Marko Koukkunen kertoo.

Arkkitehtitoimisto CJN on toimittanut suunnitelmia lisäkehittämistä varten. Sisustussuunnittelussa on ollut apuna konsultti, joka on ideoinut muun muassa eri pintojen luonteeseen liittyviä kysymyksiä ja suunnitellut yksittäisiä kiintokalusteita.

– Esimerkiksi asiakastilaisuuksia varten rakennetussa Panorama-salissa on dSign Vertti Kiven suunnittelema keittiösaareke, Marko Koukkunen tiivistää.

Materiaalien ja tekniikan valinnassa on sääntönä ollut kestävyys ja huoltoon liittyvien kustannusten hallinta. Hallintopäällikkö Koukkunen ei kuitenkaan ole pitänyt hankinnoissa määräävänä tekijänä hintaa, sillä estetiikalla on sisustuksessa oma tärkeä roolinsa. Pankin vastuut asiakkaitaan kohtaan ovat kovat ja siksi työn tekemisen miljöön tulee tukea paitsi työn tekemistä itseään myös tuoda työn siihen vaihtelua.

– Esimerkkinä tahdon nostaa keittiöt, jotka on suunniteltu siten, että ne poikkeavat kokonaan toimitilojen yleisilmeestä. Näin väkemme pääsee hetkeksi irti arjesta, kun on aika käydä kahvilla tai syömässä.

Keittiöt ovat baarityyppisiä läpikulkutiloja. Toisella puolella on itse keittiökalustus, toisella puolella ruokailutaso. Istuimien muoto ja väritkin on valittu piristämään mieltä. Tason edestä avautuu näkymä City Centerin valokuiluun.

Irtokalusteiden hankinnassa Marko Koukkusella on niin ikään sama idea: laatu ratkaisee. Ergonomiaan, mekaaniseen kestävyyteen, muotoiluun ja käytettävyyteen kiinnitettiin huomio. Ideana oli hankkia kaikki yhdeltä toimittajalta, joka oli Kinnarps Oy.

Taloteknisenä kokonaisuutena kohteelle on asetettu korkeat vaatimukset. Evli on suunnitteluttanut tilansa Green Office -ajatuksen mukaisesti. WWF:n Green Office on toimistoille tarkoitettu ympäristöjärjestelmä. Sen avulla työpaikat voivat vähentää ympäristökuormitustaan, saavuttaa säästöjä ja hidastaa ilmastonmuutosta.

– Kiinteistön omistaja Sponda Oyj hakee kohteelle myös LEED-sertifikaattia. Sisustuskonsultin rooli on ollut tärkeä, jotta olemme kyenneet valitsemaan kumpaankin sertifiointiin soveltuvat sisustusmateriaalit, talotekniset laitteet kuin myös valaisimet, Marko Koukkunen täsmentää.

Hän viittaa muun muassa yleisvalaistuksessa hyödynnettäviin led-paneeleihin, jotka ovat paitsi energiatehokkaita myös erittäin tyylikkäitä.

Evli_005

Näkymä vailla vertaa

Evli Pankin uusi rakennus on arkkitehtonisena kokonaisuutena upea. Lasisuus sisätiloissa yhdessä pintojen värityksen kanssa tekee siitä luksuksen oloisen. Silti se ei ole kerskuva tai koreileva.

– Julkisivujen verhoilu, esipatinoitu kupari, tulee vuosien myötä hieman muuttumaan. Vihreä väri muuttuu hitaasti hillitymmäksi, se tummenee, mutta ei hapetu mustaksi kuten patinoimaton kupari tekee. Vihreys säilyy ja hapettumisen edetessä väri saattaa voimistuakin, toteaa myynti- ja projektipäällikkö Juha-Pekka Susi Luvata Pori Oy:stä.

Arkkitehti Juhani Jauhiainen Arkkitehtitoimisto CJN:stä kertoo taustaa kuparisen julkisivun valintaan.

– Helsingin kaupungin julkisivulautakunta vaati rakennukseen ilmaisultaan arvokkaan verhoilumateriaalin, koska City Center on osa Helsingin arvokasta rakennettua kulttuurimaisemaa.

Näin siis kiistelty City Center on saanut paikkansa arkkitehtuurin historiassa osana arvokulttuuria.

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail