Artikkelit

Myyrmäen Sosiaali- ja terveysasema

Toimistotalon uusi elämä terveysasemana

Alkujaan Rakennusliike Puolimatka Oy:n pääkonttoriksi rakennettu toimistotalo Vantaan Myyrmäessä vapautui uuteen käyttöön, kun talossa toiminut NCC Rakennus Oy muutti nykyiseen pääkonttoriinsa Helsinkiin. Myyrmäen alueen terveydenhuollon tilaongelmat ratkesivat luontevalla tavalla, kun eri osapuolet löysivät toisensa.

Toimistotaloon saneerattu sosiaali- ja terveysasema on lajissaan Suomen suurin: asema palvelee pääsääntöisesti Myyrmäen alueen yli 34 000 asukasta sosiaalihuollon ja perusterveydenhuollon osalta, mutta osa palveluista kohdistuu koko Vantaan väestölle.

 

Myyrmäen terveysaseman laajennussuunnitelmia tehtiin jo vuonna 1994. Silloin suunniteltiin lisärakennus, joka sisälsi terveysaseman lisäksi tilat sosiaaliasemalle, joka tuolloin toimi epätarkoituksenmukaisissa vuokratiloissa. Suunnitelma jouduttiin jättämään syrjään paljolti siksi, että Vantaan kaupunki joutui priorisoimaan koulujen ja päiväkotien saneerauksia. 2000-luvun alussa vanhalla Myyrmäen terveysasemalla todettiin sisäilmaongelma ja tilakysymys tuli kiireellisesti ratkaistavaksi. Nyt valmistuneiden tilojen on arvioitu vastaavan tarpeita vähintään 10 vuotta.

 

Hyvien sattumien summa 

‑ Tulin tietoiseksi Myyrmäen terveyskeskuksen tilantarpeista samoihin aikoihin kun kuulin NCC:n projektista, jossa suunniteltiin entisestä konsulttitalosta Espoon Tapiolan terveyskeskus. Arvioin, että Ilmarisen omistama NCC:n vanha pääkonttori Kauppakeskus Myyrmannin vieressä olisi sekä kooltaan että sijainniltaan sopiva uudeksi terveyskeskukseksi. Ehdotin, että NCC:n edustajat ottavat asian esille tavatessaan Vantaan kaupungin johtoa. Siitä prosessi alkoi, kertoo rakennuttajapäällikkö Reijo Halme Keskinäinen Eläkevakuutusyhtiö Ilmarinen Oy:stä.

 

‑ Uusi käyttötarkoitus sopii kohteelle erinomaisesti. Toimistoista on ylitarjontaa eikä peruskorjattu toimisto Myyrmäessä kiinnosta käyttäjiä, kun nykyaikaisia toimistoja rakennetaan kiihtyvällä vauhdilla, perustelee Halme.

 

Ilmarisella on muitakin kohteita, joissa toimistotalojen käyttötarkoitusta muutetaan: näinä päivinä valmistuvat muun muassa Helsingissä Aleksanterinkadulla toimistotalon tiloihin rakennettu hotelli sekä Ruoholahdessa Ilmarisen entiseen pääkonttoriin saneeratut asunnot.

 

Terveysasema kuoriutuu esiin

Muutettaessa entistä pääkonttoria terveysasemaksi hyödynnettiin pitkälti samaa ratkaisua kuin sen ollessa toimistotalona. Pääsuunnittelijana Myyrmäen sosiaali- ja terveysaseman projektissa toiminut arkkitehti Leila Tuominen ja projektiarkkitehti Eija Lumivaara Arkkitehtitoimisto Forma-Futura Oy:stä pyrkivät kunnioittamaan rakennuksen alkuperäistä ilmettä. Kantava teräspalkki-teräspilari-ontelolaatta-runko säilytettiin ennallaan ja julkisivuun ei juurikaan kajottu, muun muassa aukotus jätettiin samanlaiseksi kuin ennenkin. Suurin ulospäin näkyvä muutos on noin 300 neliömetrin uudisrakennusosa rakennuksen eteläsiipeen, joka ensimmäisen kerroksen osalta oli ollut rakentamaton.

 

Kaikki väliseinät purettiin ja entisten toimistohuoneiden tilalle suunniteltiin muuntelukelpoisia vastaanotto- ja toimenpidehuoneita. Tarpeellisen talotekniikan mahduttamiseksi käytävien ja odotusaulojen huonekorkeus jouduttiin laskemaan 230 cm:iin. Katutasossa oli ennen myymälätiloja ja sen osalta huonekorkeus on nytkin korkeampi. Sisääntulokerrokseen sijoitettiin erikoistekniikkaa vaativat tilat kuten välinehuolto, laboratorio ja röntgen. Samassa kerroksessa sijaitsevat neuvonnan lisäksi myös kahvilaravintola, auditorio, perhesuunnittelun ja Vinkin tilat. Kellarikerroksen saunaosaston tilat suunniteltiin kokonaan uudelleen ja sinne sijoitettiin apuvälinelainaamo, varastot ja arkistot. Toisessa ja kolmannessa kerroksessa on erityyppisiä terveydenhuollon vastaanottotiloja; neljäs kerros kuuluu sosiaalityölle, perhekuntoutukselle ja hallinnolle. Teknisten tilojen ohella viidennessä kerroksessa säilytettiin olemassa ollut saunatila kokous- ja sosiaalitilana.

 

Rakennusmassan 2.-4. kerroksissa on kaksi samansuuntaista käytävää, joiden varrelle vastaanotto- ja toimenpidehuoneen sijoittuvat. Käytävien väliin jäävässä osassa on tauko- ja neuvottelutiloja, varastoja ja muita yhteisiä tiloja. U-kirjaimen muotoisen rakennuksen päästä päähän tulee matkaa noin 200 metriä.

 

Myyrmäen sosiaali- ja terveysasemasta on kehittymässä Vantaan keskeisin terveysasema. Henkilöstöresursseja ei asemalle ole tullut lisää, vaan tehokkuus syntyy tarkoituksenmukaisten tilojen kautta toimintoja sujuvoittamalla ja keskittämällä.

Picture gallery

Ala-aula 1.jpg
Ala-aula 1.jpg
auditorio cmyk scarp.jpg
hammashuone cmyk scarp.jpg
huone cmyk scarp.jpg
kaI^ytaI^vaI^ 2 cmyk scarp.jpg
kaI^ytaI^vaI^ 3cmyk skarp.jpg
kaI^ytaI^vaI^ cmyk scarp.jpg
laboratorio2 cmyk scarp.jpg
odotustila 1 cmyk scarp.jpg
toimintaterapia cmyk scarp.jpg
ulkoa takaa II.jpg